Elhunyt a város háziorvosa2019. szeptember 6. (péntek) 19:00 - Városnews/8490_0_300.jpg75 éves korában, méltósággal viselt hosszú betegség után tegnap elhunyt dr. Mészáros Miklós háziorvos, önkormányzati képviselő.

Dr. Mészáros Miklós 1944-ben született Ózdon. A József Attila Gimnáziumot kiváló eredménnyel végezte. Még ebben az évben felvételt nyert a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára, ahol 1968-ban kapott jeles orvosi diplomát. Társadalom-orvostan és egészségügyi vezetés-szervezéstanból, majd később általános orvostanból tett szakvizsgát. 1968 szeptemberétől dolgozott a Béke telepen körzeti orvosként, majd háziorvosként. A nagyfokú orvoshiány miatt több orvosi munkakört is betöltött, szinte egy időben volt a Debreceni Ruhagyár ózdi üzemének üzemorvosa, az ÓKSE sportorvosa, bányamentő orvos, felülvizsgáló orvos és városi főorvos. 1980 és 1981 között igazgatóhelyettesként irányította a járóbeteg-ellátást. A ózdi kórház igazgató-főorvosává először 1982-ben nevezték ki, ezt követően még kétszer felkérték erre a feladatra. Városi főorvosként tevékenykedett egészen 1990-ig. 1994-től a Debreceni Orvostudományi Egyetem oktató háziorvosaként is praktizált. Vállalkozó háziorvosként folyamatosan dolgozott több mint 50 évig. Munkatársaival példamutató, informatív kapcsolatot alakított ki, kollégái szakmai tudását elismerték, a fiatalok előtt munkája példaként szolgált. Háziorvosi körzetében – amely a város egyik legnagyobb körzete – az idősek, betegek ellátását maximálisan biztosította. A közéletben mindig aktívan részt vett, 1971 és 1984 között tanácstagként, 1990-től 2002-ig önkormányzati képviselőként tevékenykedett. 1998-ban Ózd város alpolgármesterévé választották. 2010-ben ismét önkormányzati képviselő lett, 2014-től az Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottság elnökhelyettesi pozícióját is betöltötte. 2001-ben a Szent György Lovagrend tagjává választották és avatták fel. 2008-ban Ózd város egészségügyi ellátásában végzett négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkáját, a város iránti elkötelezettségét az „Ózd Város Díszpolgára” kitüntető címmel ismerte el Ózd Város Önkormányzata. Több évtizedes gyógyító munkája, a hazai egészségügy érdekében végzett példaértékű szakmai és közéleti tevékenysége megbecsüléseként 2013 márciusában pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta. Rendkívül aktív életet élt. A kultúra támogatása mellett a sportolás is közel állt a szívéhez, főleg a labdajátékok, hiszen kosárlabdázott és teniszezett is. A zene iránt is érdeklődött, trombitált és hegedült. Az Ózdi Városi Televízió 2015-ben készített vele portréműsort.

„A betegnek van mindig igaza, neked csak alázattal gyógyítani, hinni, segíteni lehet. Empátia nélkül ebben a szakmában ne helyezkedj el. Ezt az egyik kedvenc professzorom mondta, és ez végig kísért a pályámon” - mondta dr. Mészáros Miklós.

Dr. Mészáros Miklós temetéséről később intézkednek, a városi televízió ma este az Ózdi Krónikát követően a 2015-ben vele készített Embermesék című portréműsorral emlékezik rá.

Vissza