Őszi vezetés2019. szeptember 11. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/8506_0_300.jpgSzámos veszélyt tartogat az őszi közlekedés. Egyes reggeleken már sűrű köddel találkozhatnak az autósok, ami nagymértékben ronthatja a látási viszonyokat. Emellett a fák levelei is hullani kezdtek, és a nedvesség hatására az abroncsok kevésbé tapadnak. A legfontosabb az odafigyelés és a megfelelő sebesség megválasztása.

Nem csak a naptár szerint köszöntött be az ősz, reggelente gyakran találkozhatunk köddel. Ez egyes esetekben jelentős mértékben ronthatja a látási viszonyokat. Ebben az időszakban érdemes különösen körültekintőnek lenni a volán mögött. Ifj. Miksztai Zoltán gépjárművezető-szakoktató szerint nemcsak magatartásunkra kell odafigyelni, hanem az autót is érdemes átnézni, hogy biztosítva legyen a megfelelő működés.

„A gumiabroncsokat érdemes ellenőrizni. Ugyan a hőmérséklet még nem teszi indokolttá a téli gumik használatát, de a nyári abroncsok a szezon végére már kopottabbá szoktak válni. Ennek megfelelően könnyebben megcsúsznak egy fékezéskor egy-egy nyálkás kanyarban. Érdemes átvizsgálni a világító- és fényjelző berendezéseket is, hogy megfelelően vannak-e beállítva a fényszórók. Ami még nagyon fontos, az az ablaktörlőrendszer átvizsgálása” - mondta ifj. Miksztai Zoltán, gépjárművezető-szakoktató.

Ebben az időszakban a fák levelei elkezdenek sárgulni, helyenként már hullanak is. Ezek a nedvességgel együtt egy igen csúszós réteget képezhetnek. A legfontosabb az odafigyelés és a megfelelő sebesség megválasztása. Főként a reggeli vagy a késő esti órákban jellemző, hogy az utak a köd és pára miatt sikamlóssá válhatnak. Ebben az esetben fontos, hogy kerüljük az intenzív fékezést vagy gyorsítást, mert az autó könnyen irányíthatatlanná válhat, és ekkor megtörténhet a baleset.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban a hajnali hőmérsékletek 10 °C körül alakulnak majd. Mivel a nappali maximumok többször átlépik a napokban a 20 °C-ot, a téli abroncsok felrakása egyelőre nem tűnik indokoltnak.

A kép illusztráció.

Vissza