Veszélyes időszak2019. szeptember 12. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8509_0_300.jpgSzeptember elejével most is megkezdődött a szarvasok násza, vagyis a szarvasbőgés. Az állatok ebben az időszakban kevésbé figyelmesek, és könnyen összetalálkozhatunk velük az úttesten. Az autósoknak ilyenkor érdemes vigyázniuk, hiszen a kifejlett állatok súlya elérheti akár a háromszáz kilogrammot is, így komoly veszélyforrást jelenthetnek.

Szeptember a szarvasok nászának ideje. Az állatok ilyenkor figyelmetlenebbek és ennek köszönhetően többször kerülhetnek kapcsolatba az emberekkel. Ez az időszak szinte a legkedveltebb a vadászok körében, mert a magyar erdők királyának trófeája a legértékesebb. Épp ezért ekkor fokozott lehet a vadászok jelenléte az erdőkben. Jellemzően a hajnali és késő esti órákban érdemes elkerülni ezeket a területeket, hogy ne alakulhassanak ki veszélyhelyzetek.

„Én nem javaslom eleve az erdőben való tartózkodást, ilyenkor éjszaka. Ez a bőgési idő a vadászok számára egy fő vadászati idény. Az egyik legkedveltebb, így ilyenkor sokan kijárnak vadászni. Balesetveszélyes lehet bizony ilyenkor az erdőben tartózkodni” - hangsúlyozta Rizmayer György, vadász.

Jellemző erre az időszakra, hogy a hím egyedek megemelkedett tesztoszteronszintje miatt bárhová követik a teheneket, így nem csak a megszokottól eltérő helyeken jelenhetnek meg, hanem olyan időpontokban is, amikor nem várnánk.

„Az autósoknak ilyenkor, ahol a vadveszélyt jelző táblák ki vannak téve, folyamatosan fokozottan kell figyelemmel lenniük. Ha van rá lehetőség, csökkentsük a sebességünket főleg azokon a helyeken, ahol a növényi kultúrák még állnak. Gondolok itt például a kukoricára és a lucernára. Nincs olyan napunk, amikor nem történik vadelütéses baleset” - mondta Pitkó László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

A szarvasbőgés általában szeptember végéig, október elejéig tart. Az, aki meg szeretné hallgatni a több száz kilós állatok semmihez sem hasonlítható hangját, a városhatárt elhagyva, a közutak térségében is megteheti ezt. Ha az embernek szerencséje van, akár azt is megcsodálhatja, ahogy az állatok egymásnak feszülnek a tehenek kegyeinek elnyeréséért.

A kép illusztráció.

Vissza