Szerencsés együttállás2019. szeptember 13. (péntek) 19:00 - Híreknews/8512_0_300.jpgVárosunkban is többen adtak fel lottót péntek 13-án. A általános vélekedés szerint szerencsétlen napnak számít a mai, azonban többen inkább szerencsehozónak vagy pontosan ugyanolyannak tartják, mint a többit. Különlegessége ma biztosan van: ha éjjel az égre nézünk, teliholdat csodálhatunk majd meg: ez lesz az aratóhold.

Hogy a péntek 13-a mitől lett az egész év legszerencsétlenebb napja, senki sem tudja, annyi azonban biztos, hogy több babona is kapcsolódik hozzá. Vannak, akik inkább ki sem mozdulnak otthonról, míg mások szerint pontosan ugyanolyan nap, mint az összes többi. De olyanok is akadnak, akik inkább szerencsehozónak tartják, így ma sokan felkeresték a lottózókat a nyerés reményében.

„Most azért vettem lottót, hogy egy kicsit hátha” - mondta Berecz Béláné.

„Én nem vagyok babonás. Péntek, olyan nap, mint a többi. Ha tizenharmadika, akkor tizenharmadika” - nyilatkozta Tóth Lászlóné.

„Én nem hiszek benne, nem vagyok babonás. Nem hiszek a babonában. Élünk úgy, ahogy 14-én vagy 12-én. Nem szoktam babonával foglalkozni” - fogalmazott Méhész Istvánné.

Ugyan a pontos eredet nem ismert, azonban az idők során több szokás és hiedelem is hozzákapcsolódott az együttálláshoz. Az egyik legismertebb a fekete macskától való félelem, de ezen kívül is sok mást társítanak ehhez a naphoz.

„Azon a napon az orvosság nem használ, azok az állatok, amelyek ezeken a napokon születnek, megbetegednek. Ami ezen a napon köttetik üzlet, az nem lesz sikeres, és a házasság sem lesz sikeres ezen a napon. Természetesen minden egyes rossz ellen van védekezés, így például vegyünk lópatkót, vagy esetlegesen szerezzünk be egy négylevelű lóherét. Vagy ha netán ezen a szép napon esik az eső, akkor nyugodtan álljunk alá, mert ezekkel ki tudjuk védeni a különböző rosszakat a mai nap folyamán” - emelte ki Kelemen Kristóf, muzeológus.

A mai nap egyébként azért is különleges, mert éjszaka tiszta égbolt esetén teliholdat figyelhetünk meg: ez lesz az aratóhold. Az őszi nap-éj egyenlőséghez legközelebb eső teliholdat nevezzük így. Akkor kel majd fel, amikor a Nap éppen lenyugszik, emellett várhatóan fényesebb is lesz a többinél.

Vissza