Tájkép a falra (képgalériával)2019. szeptember 18. (szerda) 19:00 - Városnews/8529_0_300.jpgHamarosan teljesen megújul a Szent István úti betontámfal. A mintegy 1000 négyzetméteres felület a környezethez is jól illeszkedve egy tájképet ábrázol majd. A hegyeket, völgyeket, dombokat Szalay Attila Benjámin, egy fővárosi fiatalember kelti életre. Elképzelései szerint e hét végére el is készül az alkotás. A munkálat költségeit Ózd Város Önkormányzata finanszírozza.

Szalay Attila Benjámint a grafika már gyermekkora óta foglalkoztatta, tanárai figyeltek fel tehetségére. Majd ezen a vonalon is tanult tovább. Az ország számos pontján készített már hasonló alkotásokat, most városunkból keresték meg egy bár testhez álló, de nem mindennapi feladattal. A fővárosi fiatalember múlt hét elején kezdte el a munkálatokat, csak a pormentesítés két napot vett igénybe. A Szent István úton található támfal mintegy 250 méter hosszú és átlagban 3,5 méter magas, nagyságából adódóan legalább 250 liter festéket vesz fel.

„Ezt megelőzően és talán ez a legfontosabb, hogy megfelelő terv készüljön az alkotásról, hogy mi is kerüljön ide. Ide készült három-négy terv, és már a terv készítés során általában mindig körvonalazódik, hogy mi az, ami nagyon ide passzol. Érdekes, mert az ember mindig elgondol valamit, hogy ide biztosan ez lenne a legjobb, én is teljesen mást képzeltem el eredetileg ide. Amikor számtógép elé ültem, és elkezdtem a terveket csinálni, akkor rövidesen kiderült, hogy ez a legjobb, ami jelen pillanatban is fent van” - mondta Szalay Attila Benjámin, a Corall Plazma Kft. grafikusa.

A környéken élők először csak a távolból figyelték a történéseket, de volt, aki közelebbről is szemügyre vette az alkotást. A Szent István út 22. és 28. közti lakótömb közös képviselője is pozitívan értékelte a változást, mint mondta, ez már több éve váratott magára.

„Ez már régi álmunk volt, mert Mészáros doktor úrral is beszélgettünk róla annak idején, mert nagyon szürke volt a fal. Ez már akkortól tervbe volt véve, amikor a városközpontban festették a gyerekek a falat, és most végre sikerült, ez mindenkinek nagyon tetszik” - nyilatkozta Borbás Lászlóné, közös képviselő.

A munkálat költségeit, amely magában foglalja a tervezést, az anyagbeszerzést és a kivitelezést is, Ózd Város Önkormányzata finanszírozza.

„Hosszú idő óta bántotta a szemet ez a szürke beton támfal itt az Újváros téren. Most végre sikerült lefestetni ezt a támfalat. Jelenleg is folyamatban van a festése. Egy szép tájkép kerül rá, egy olyan táj, ami Ózdot is övezi, tehát dombok, hegyek és a szép kék égbolt. Én úgy gondolom, hogy mindenki, aki erre jár, vagy akinek erre néz az ablaka, vidámabb lesz, hiszen nem egy szürkeséget fog látni, hanem azt a tájat, ami körbevesz minket” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Hogy minél tovább gyönyörködhessenek benne az ózdiak, fontos szempont volt, hogy időtálló, jó minőségű, speciális terméket alkalmazzanak. Így vízálló, pára- és légáteresztő festék kerül a falra. A felület várhatóan e hét végére ölt végleges formát.


529_0_t 529_1_t 529_2_t 529_3_t
529_4_t 529_5_t 529_6_t 529_7_t
529_8_t 529_9_t 529_10_t 529_11_t
529_12_t
Vissza