Egészség és környezettudat (képgalériával)2019. szeptember 19. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8534_0_300.jpgEgy héten át tartó programsorozattal várja az érdeklődőket az Európai Mobilitási Hét városunkban. Hazánkban összesen 285 település csatlakozott eddig a környezettudatos kezdeményezéshez, köztük öt éve városunk is. Az eseménysorozat holnap és a vasárnapi autómentes világnapon is várja az érdeklődőket.

A város közlekedésének változásáról és az új kerékpárutakról szóló tájékoztatóval és gyalogtúrával kezdődött hétfőn az Európai Mobilitási Hét Ózdon. Városunk öt éve csatlakozott a környezettudatos kezdeményezéshez, idén pedig egyhetes programsorozattal készültek a szervezők. Kedden például több városi intézmény környezetét is megtisztították.

„A lényeg az, hogy próbáljunk meg egészségesebben, környezettudatosan élni. Szálljunk ki az autóból, menjünk ki a természetbe, és próbáljunk meg úgymond egészségesen élni, amennyire mód és lehetőség van rá” - hangsúlyozta Csorba Lajos, az Ózdi Művelődési Intézmények művelődésszervezője, kulturális menedzsere.

Szerdán Ovis Olimpia vette kezdetét az Olvasó parkolójában. A város tizenkét óvodájából érkeztek gyerekek, akik különböző vetélkedőkben mérték össze tudásukat. Ma reggel pedig az általános iskolások foglalták el az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által épített akadálypályát. Az összesen hat intézményből érkező diákok közül egyébként elmondásuk szerint többen közlekednek kerékpárral, amikor csak tehetik.

„Elég gyakran szoktam biciklizni, hetente háromszor körülbelül. Azért szoktam biciklizni, mert elég nagy szabadságérzés, illetve a haverjaimmal is együtt tudok lenni iskolán kívül is” - nyilatkozta Orosz Ádám.

„Már elég régóta nem bicikliztem, csak most jött ez a lehetőség és eljöttem” - mondta Juhász Eszter.

Az Európai Mobilitási Hét a következő napokon is folytatódik. Pénteken, aki gyalog vagy biciklivel útba ejti az Olvasót, illetve az első száz között érkezik, reggelit kap. Vasárnap reggel az autómentes világnapon pedig kerékpáros túra indul az Arlói-tóhoz, emellett lesz bringabörze, kerékpárvásár és bemutató, valamint ügyességi vetélkedő is.


534_0_t 534_1_t 534_2_t 534_3_t
534_4_t 534_5_t 534_6_t 534_7_t
534_8_t 534_9_t 534_10_t
Vissza