Kendert termesztenek (képgalériával)2019. szeptember 20. (péntek) 19:00 - Városnews/8543_0_300.jpgMegkezdték az ipari kender aratását az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Országosan mintegy kétszáz hektáron termesztenek ilyen növényt, városunkban 12 hektáron található. Az intézmény dolgozói igyekeztek egy olyan termesztési technológiát kialakítani, amivel a kézi és gépi erőt kombinálva tudják a vetőmagot megfelelő minőségben előállítani.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai tavaly kezdték el termeszteni az ipari kender vetőmagot egy három hektáros mintaterületen. Az idén ezt kibővítették 12 hektárra. Jelenleg a Piszkor-völgyben végzik a dolgozók az aratást. A másik helyszín a Kajla-völgyben található. Az ipari kender sokoldalú felhasználása miatt egyre keresettebb a piacon. A kenderrost a textilipar alapanyaga, magját, illetve az abból préselt olajat és a magpréselés után megmaradt alapanyagból kinyert fehérjét és lisztet pedig élelmiszerként vagy takarmányként hasznosítják. Kiváló hőszigetelő és tűzálló képessége miatt a kenderrostból építőanyagokat gyártanak, de a gyógyszeripar is érdeklődik iránta. Ózdon kikísérleteztek egy olyan termesztési technológiát, amelyet a közfoglalkoztatási programokban lehet alkalmazni. A gépi és kézi erőt kombinálva magas terméshozamot érnek el.

„Fontos, hogy a talaj a termesztés technológiájának megfelelő vízellátással rendelkezzen. Déli fekvésű, körül zárt, izolált területek, hiszen a vetőmag termesztéshez izolált területek kellenek, azért hogy a vadkender, vagy esetleg egy másik fajta kender ne porozza be. Ezért egy olyan területet választottunk, amely erdőkkel körül van zárva. Nincs szélfolyosó sem. Mindkét terület egy ilyen helyen fekszik” - mondta Kupai Dávid, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

Léman Béla erdészeti részlegvezető a technikai hátteret biztosította a folyamatban, hiszen a területek művelése összehangolt munkát igényelt. A talaj előkészítését, a vetést, a táblák közötti sorközöket géppel, míg az úgynevezett hímtelenítést, amely tulajdonképpen a kukorica címerezéséhez hasonlítható, és az idén az aratást is kézi erővel végzik.

„A mezőgazdaságban az időjárás az mindig egy kérdőjel, ebben az évben megint csak az volt. Az elején a sok eső hátráltatta a munkát, utána bejött egy hála az istennek rövid száraz periódus, ez viszont késleltette a növények kikelését, fejlődését, de a végére csak elrendeződött minden” - nyilatkozta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Magyarországon 15 kenderfajta lelhető fel, a helyi termesztés mindenféle jogszabálynak megfelel, pszichoaktív hatóanyag tartalma 0,2% alatt van, és az Európai Unió fajtajegyzékében is szerepel. Egyébként a területre sok érdeklődő ellátogatott, Kanadából és a Nemzetstratégiai Kutatóintézettől is voltak érdeklődők a termesztéstechnológiát szemlézni és az ültetvényt megnézni. A learatott ipari kender útja innen a szárítóba vezet, ott kiválogatják a magokat géppel, amelyet majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőriz. Idén 4-5 tonna termésre számítanak.


543_0_t 543_1_t 543_2_t 543_3_t
543_4_t 543_5_t 543_6_t 543_7_t
543_8_t 543_9_t 543_10_t 543_11_t
Vissza