Európai diáksport (képgalériával)2019. szeptember 27. (péntek) 19:00 - Sportnews/8566_0_300.jpgEgyre több intézmény csatlakozik az Európai Diáksport Napjához. Városunkban idén öt általános iskola készült érdekes versenyekkel és programokkal a tanulók számára. A Magyar Diáksport Szövetség területi megbízottja szerint évről évre népszerűbb a kezdeményezés.

A Magyar Diáksport Szövetség még tizenhárom éve vetette fel, hogy a diáksportnak is adni kellene egy napot, amikor a tanulók szabadon sportolhatnak. A kezdeményezés olyannyira megtetszett a nemzetközi szövetségeknek is, hogy 2015 óta Európai Diáksport Napnak nevezik, és több mint harminc országban mozognak együtt a gyerekek. Emellett városi szinten is egyre több intézmény csatlakozik az egészséges, sportos naphoz.

„Az idén ez a kör kibővült úgymond, a megyei szövetségtől kérték is külön a diáksport körzeteket, hogy kicsit próbálják még jobban propagálni, bár minden évben növekszik a résztvevők száma, de még jobban, még többen csatlakozzanak. Itt Ózdon is volt egy időszak, amikor kevesebb iskola vett ebben részt, de most örömteli dolog, és úgy néz ki, hogy egyre többen csatlakoznak a városban is” - mondta Vanczák Attila, a Magyar Diáksport Szövetség területi megbízottja.

A Bolyky Tamás Általános Iskolában zenés tornával kezdődött meg a diáksport nap. Az intézmény évek óta résztvevője a kezdeményezésnek. Idén trambulinnal, exatlon akadálypályával, különféle sportos programokkal várták a diákokat, délután pedig közösen futottak az Ózdi Horgásztó körül. A gyerekek szinte kivétel nélkül élvezték az egészséges napot, elmondásuk szerint többen rendszeresen sportolnak valamit.

„Hát nekem az úszás azért jó, mert megnyugtat, meg úgy érzem, hogy méltó vagyok rá. Én a hátúszást kedvelem a legjobban, mivel első és második vagyok belőle” - nyilatkozta Konyha Kristóf.

„Játszottunk versenyeket, nagyon jó volt, nem is tudom kifejezni. Ezen kívül gyakoroltunk, és a sokat segített a lányfociban” - fogalmazott Popovics Zoé.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda is csatlakozott az európai naphoz. Az intézményben eddig is volt hasonló rendezvény, de most próbálták tovább színesíteni a sportos napot a gyerekek számára.

„Szeptember utolsó péntekje nálunk hagyományosan is az akadályverseny napja. Hosszú éveken keresztül a pákozdi csata emlékére szerveztünk szellemi és fizikai erőnlétet igénylő feladatokat. Ebben az évben az Európai Diáksport Napjához egy kicsit idomulva több játékos sportot és egészséges testi erőt kívánó feladatot tettünk be a gyerekeknek, de az akadályverseny formát megőriztük” - emelte ki Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A Sajóvárkonyi Általános Iskolában is zajlottak a sportos események a mai nap során. A diákok reggeltől focikupán vehettek részt, volt célba dobás, ingafutás és helyből távolugrás is. Az intézményben ezen kívül a tavaly elhunyt testneveléstanárról, Varga Attiláról is megemlékeztek, aki az iskola szinte összes diákját tanította. Obbágy Csaba, az iskola igazgatójának beszéde mellett egy fotókból álló összeállítást is levetítettek. Az Európai Diáksport Napjához idén egyébként öt ózdi általános iskola csatlakozott, köztük a Vasvár Úti Általános Iskola és az Újváros Téri Általános Iskola is.


566_0_t 566_1_t 566_2_t 566_3_t
566_4_t 566_5_t 566_6_t 566_7_t
566_8_t 566_9_t 566_10_t


Vissza