Technikás sport (képgalériával)2019. október 1. (kedd) 19:00 - Sportnews/8573_0_300.jpgBővültek az ózdi kézilabdázók edzéslehetőségei. Mától ugyanis egy Teqball-asztalt is igénybe vehetnek a mindennapi felkészülés során. A Qatch nevű játék fejleszti többek közt a gyorsasági állóképességet, a technikát és a kombinációs készségeket is. Az ÓAM-Ózdi KC felnőttcsapatának játékosai már el is kezdtek ismerkedni vele.

Viszonylag fiatal sportnak számít még a teqball, amelynek a labdarúgás az alapja. A napokban a Marosi István Városi Sportcsarnokba is érkezett egy asztal, amelyet a kézilabdások vettek használatba. A teqballnak ugyanis mára több ága létezik, átültették a sportot teniszre, asztaliteniszre és röplabdára is. A kézilabdás változatot Qatch-nek nevezik.

„Ez egy véletlen folytán sikerült, egy Teqball eseményen az egyik szünetben, amikor nem játszottak éppen az asztalon, akkor két kisgyerek elkezdett úgy játszani, hogy egymásnak dobálta a labdát egyik oldalról a másikra. Akkor a játék feltalálójának jutott eszébe, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk egy kézilabdára átültetett játékot kialakítani” - mondta Simon Bence, projektkoordinátor.

Az asztal térítésmentesen érkezett a csarnokba az ÓAM-Ózdi KC ügyvezetőjének közbenjárására. Marosréti Ervin már többször is találkozott a Qatch-csel, amikor pedig megkereste a gyártót, pozitív volt a fogadtatás.

„Ezt, a Qatch névre hallgató játékot már több helyen láttuk, amikor akár a női kézilabda Final Fouron jártunk, akár a junior Európa-bajnokságon. Arra gondoltam, milyen jó is lenne az ózdi utánpótlás- vagy felnőttcsapatok részére, hiszen egy új mozgásformát, egy új, dinamikus játékot lehetne idehozni. Ezek után kerestem meg a céget, és néhány hét szünet után jött a válasz, ami pozitív volt” - nyilatkozta Marosréti Ervin, az ÓAM-Ózdi KC ügyvezetője.

A sportcsarnokban elhelyezett asztal az úgynevezett Smart változat, ennek egyik felét  fel is lehet hajtani. Az ÓKC trénere úgy látja, nagyon sok hasznát vehetik az eszköznek. Ez ugyanis egy olyan intenzív mozgásforma, ami számos készséget fejleszt.

„Először a balatonfüredi továbbképzésünkön láttam, akkor felkeltette az érdeklődésemet. Többféle játékot lehet vele játszani, nekem az tetszik a legjobban, amikor két támadó és egy védő van egy oldalon, tehát összesen hat játékos tudja játszani. Gyorsasági állóképesség-fejlesztés, technika, koordinációjavítás mindenképpen, illetve a kombinációs készséget is fejleszti ez a játék” - emelte ki Szakál György, az ÓAM-Ózdi KC edzője.

A játékosok a mai edzésen már ki is próbálták az asztalt, a kézilabdára átültetett szabályokat a projektkoordinátor ismertette. Simon Bence maga is kézilabdázik, az NB1-es Budakalász együttesében. Az ózdi kézisek gyorsan belelkesedtek, és nagy lendülettel vetették magukat a játékba.


573_0_t 573_1_t 573_2_t 573_3_t
573_4_t 573_5_t 573_6_t 573_7_t
573_8_t 573_9_t 573_10_t 573_11_t
573_12_t 573_13_t 573_14_t 573_15_t
573_16_t
Vissza