Központban a népmesék (képgalériával)2019. október 3. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8584_0_300.jpgJátékos vetélkedővel ünnepelték meg a népmese napját a Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozójában. Benedek Elek születésnapjának tiszteletére 2005-től tartanak interaktív programokat országszerte. A mostani eseményen egy több állomásból álló akadálypályát kellett teljesíteniük a résztvevő apróságoknak.

160 éve született Benedek Elek mesemondó, meseíró és -gyűjtő. A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005-től kezdve ekkor tartják meg a Magyar Népmese Napját. A Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozójában ebből az alkalomból mesedélutánt szerveztek. A programon nemcsak iskolások vettek részt, hanem óvodások is érkeztek, hogy ők is részesei lehessenek a kalandnak. Findura Judit iskolai könyvtárosként kiemelten fontosnak tartja az ilyen alkalmakat.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megszeressék az olvasását. Természetesen minden gyermek a mesékkel szerzi meg az első olvasási élményeit. A meséken belül is nagyon fontos a népmesék szerepe” - mondta Findura Judit, pedagógus, iskolai könyvtáros.

A vetélkedőn közel hetven gyermek vett részt. Idén kifejezetten Benedek Elek gyűjtéseiből válogattak meséket a szervezők, amelyeket a fiatalok előzetesen meg is ismertek. A csoportoknak először egy mesés csapatnevet kellett választani, majd közösen készítették el azt a tarisznyát, amit a szegény legények mintájára az egész út során magukkal vittek. Volt korona és batyukészítés is. A gyermekek között akadtak olyanok, akik már visszatérő vendégnek számítanak.

„Szerintem nagyon jó, hogy ezt megrendezték. Én már tavaly is itt voltam, ahogy mondták is ez minden évben meg van nálunk rendezve. Ahányszor csak tudom eljövök rá, mert nagyon jó programnak tartom. Természetesen ez arra is jó, hogy a mai generációnak is megmutattassa azokat a meséket, amelyek nem feltétlenül a mi generációnknak szólnak” - emelte ki Csipkés Kristóf, tanuló.

A próbatételek során a fiatalok különböző játékos feladatok kapcsán adtak számot ügyességükről és kreativitásukról. Az udvaron például egyiküket be kellett öltöztetni népies ruhába, a csapattagoknak pedig labdákat kellett egy tarisznyába csomagolniuk, hogy kiderüljön, ki a leggyorsabb.


584_0_t 584_1_t 584_2_t 584_3_t
584_4_t 584_5_t 584_6_t 584_7_t
Vissza