Fontos a védekezés2019. október 10. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8618_0_300.jpgRendben lezajlott a rókák veszettség elleni immunizálása régiónkban. Az illetékesek az elmúlt napokban repülőgépből szórták ki az oltóanyagot tartalmazó több ezer csalétket. Az elmúlt évek törekvéseinek köszönhetően egyébként idén sem regisztráltak veszett példányt. Azért, hogy a ragadozóknak legyen esélye megtalálni és megenni a kihelyezett falatokat, ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el.

Ismét megjelentek térségünkben a piros színű, rókavakcinázására figyelmeztető lapok. Ózdot szinte minden irányban elhagyva találkozhatunk a hirdetményekkel. Az elmúlt napokban az ezzel a feladattal megbízott cég el is végezte a munkát, így a környezetünkben élő állomány betegség elleni immunizálása megtörténhet a következő hetekben. Maga a csalétek egy körülbelül 2-3 centiméter átmérőjű falat, ami halliszt tartalmának köszönhetően nagymértékben vonzza a ragadozókat.

„A rókák számára, illetve kistestű ragadozók számára kifejlesztett oltóanyag, amit használunk erre a célra. Alapvetően repülőgépes kijuttatással kerül ki a szabad területre az oltóanyagot tartalmazó csali. Az országban egyébként jelen pillanatban három olyan terület van, ahol nem tudjuk a repülőgépből történő munkavégzést lefolytatni a település szerkezete vagy a közúthálózat miatt. Ezeken a helyszíneken a kollégáim kézzel végzik a kihelyezést. Az oltóanyag szempontjából teljesen mindegy, hogy milyen módszerrel jut ki a természetbe, a róka felveszi, és az oltóanyag ki tudja fejteni a megfelelő hatásmechanizmust” - nyilatkozta Heltay András, a Hubertus Kft. ügyvezetője.

Annak érdekében, hogy a hatóságok megfelelő képet kapjanak az állomány állapotáról, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kampányonként a kezelt negyvenkétezer négyzetkilométerről, összesen nyolcszáznegyven egyedet vizsgál meg. Az elmúlt években veszettségi eset legutóbb 2017-ben fordult elő Szerencs térségében. A vizsgálatok bebizonyították, hogy Szlovákiából érkező példányról volt szó, és mivel a helyi állomány folyamatosan kezelve van, nem okozott több megbetegedést.

„A veszettség még napjainkban is az egyik legrettegettebb zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő betegség. Abban az esetben, hogyha állaton vagy emberen tünetekben megnyilvánul, akkor következetesen halálos kimenetelű. Nagyon jó hír, hogy az utóbbi idők rókavakcinázásának, illetve a kutyák évente történő védőoltásának köszönhetően a betegség jelentősen visszaszorult hazánkban. Ettől függetlenül nem szabad megfeledkeznünk róla” - hangsúlyozta dr. Pallos László, a NÉBIH országos állatvédelmi főfelügyelője.

A repülőgépes szórást követően a járási főállatorvos három hetes ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. Erre azért van szükség, hogy a kihelyezett oltóanyag a lehető legnagyobb százalékban eljuthasson a vadon élő ragadozókhoz. A hatóság kéri, hogy az állattartók fokozott figyelemmel járjanak el a következő időszakban.

Vissza