Vasárnap voksolás2019. október 11. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/8620_0_300.jpgPolgármestert és önkormányzati képviselőket választ a város hétvégén. A kampány már a célegyenesben tart, a szavazókörök vasárnap reggel hatkor nyitnak. Ózdon mintegy huszonhétezer fő adhatja le voksát. Emellett a nemzetiségi önkormányzatok tagjairól is döntenek.

Ismét végéhez ér egy önkormányzati ciklus, vasárnap választ a város. Ózdon jelenleg mintegy 27 500-an szerepelnek a választói névjegyzékben, így ők járulhatnak az urnákhoz. Mindenki több szavazólapot kap majd a megfelelő szavazókörben.

„Ha valaki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, akkor három szavazólapot kap. Kap egy polgármesteri szavazólapot, ahol a jelenlegi állás szerint négy polgármesterjelölt van. Kap egy szavazólapot a tíz választókörzet valamelyikében, ott eltérő számú a jelöltek száma. Van, ahol két jelölt van, van, ahol öt. És van egy úgynevezett megyei lista, ez a harmadik szavazólap” - mondta dr. Almási Csaba, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A polgármesterjelöltek szavazólapján Janiczak Dávid az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben, Vitális István függetlenként, Eke István a Fidesz-KDNP jelöltjeként, míg Pap Ferenc függetlenként szerepel. Az 1. számú választókerületben Zsuponyó Anett, Tanács István, Vas István, Pap Ferenc és Fónagyné Németh Margit, a kettesben Kónya Béla, Pintér László és Garami György, a hármasban Tóth Pál, Angyal Béla és Bakk Tamás, a négyesben Farkas Péter Barnabás és Hevérné Holló Veronika, az ötösben Kellóné Mezőtúri Márta, Vitális István és dr. Vámos Henrietta, a hatosban Spitczmüller Gábor, Csorba Lajos, Kertész István, Anda Milán és Csák Árpád, a hetesben Csutor László, Kiss Gusztáv, Bertáné Várnay Ilona, Szőcs Zoltán és Fodor Erika Erzsébet, a nyolcasban Török Sándor József, Obbágy Csaba, Váradi József és Szendrei Péter, a kilencesben Mitru Istvánné, dr. Csuzda Gábor és dr. Kósné Dargai Rita, a tízesben pedig Csépányi-Bárdos Róbertné, Fidrus Péter, Csépányi Róbert és Berecz Gábor verseng a szavazatokért. A szavazólapon megjelenő sorrendet a HVB sorsolással határozta meg. Emellett Ózdon roma, illetve német nemzetiségi önkormányzat működik. Ezek tagjaira azok voksolhatnak, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben. A romák esetében 2002 főről, míg a németeknél 26-ról van szó. Ők települési jelöltekre, területi és országos listára voksolnak.

A város 37 szavazóköre reggel hat órakor nyit, és egészen este hétig várja a választópolgárokat. Ahhoz, hogy leadhassuk voksunkat, szükség lesz érvényes személyazonosító okmányra és lakcímkártyára is.

A hivatalban, a Helyi Választási Irodában, valamint a szavazókörökben összesen közel 500-an dolgoznak azon, hogy a voksolás zavartalanul, a törvényes kereteknek megfelelően történjen. Előzetes adatokra este kilenc óra után lehet számítani. Ezt követően a Helyi Választási Bizottság megállapítja az eredményt, és ha nem lesz fellebbezés, az három nap múlva jogerőre is emelkedik.

A kép illusztráció.

Vissza