Választott a város (képgalériával)2019. október 14. (hétfő) 07:58 - Városnews/8630_0_300.jpgJaniczak Dávid marad Ózd polgármestere a következő öt évben. Az Ózdiakért és Ózdért Egyesület jelöltje a leadott szavazatok 55,81 százalékát szerezte meg. A képviselő-testületben is az egyesület jelöltjei lesznek többségben, tízből nyolc egyéni választókerületben sikerült győzniük. A Fidesz-KDNP két körzetet nyert.

Már a reggel hat órai nyitás után percekkel is sokan leadták szavazataikat városunkban az önkormányzati választáson. Ózdon 37 szavazókörben várták a választójoggal rendelkezőket, a névjegyzékben 27014-en szerepeltek. Az este hét órai zárásig 42,83 százalékos volt a részvétel. A Helyi Választási Bizottság ma hajnalban megállapította a voksolás eredményét, ez alapján 55,81 százalékkal Janiczak Dávid, az Ózdiakért és Ózdért Egyesület jelöltje végzett az élen. Újabb öt évig folytathatja tehát a munkát.

„Ez az ózdiak hatalmas eredménye, hiszen bebizonyították azt, hogy ötévnyi mocskolódás sem tudta őket eltéríteni. Tisztán látnak, nem tudja őket befolyásolni a médiából ömlő rágalomhadjárat, mert tisztán látnak a szemükkel, látják, hogy városunk fejlődik. Igényt tartanak arra a fajta városvezetésre, amit meghonosítottam Ózdon, hogy folyamatos kapcsolatot tartunk az emberekkel, és mindenkinek megoldjuk a problémáját, amilyen gyorsan csak lehet” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, az Ózdiakért és Ózdért Egyesület megválasztott polgármestere.

A szavazatok 38,9 százalékát szerezte meg a Fidesz-KDNP jelöltje. Eke István megköszönte a bizalmat választóinak, ám összességében csalódottan értékelt.

„Szeretném megköszönni szavazóimnak a bizalmat, és azt a munkát, amit elvégeztek az elmúlt időszakban. Azt gondolom, hogy ekkora ellenszélben, ha az emberek azt az orvost választják, aki nagyon szépen be van öltözve, szépen beszél, de nem ért a szakmájához. Amikor beteg egy város, akkor egy orvost kell választani, aki meg is tudja gyógyítani. Én egy orvos vagyok, akinek ez a szakmája” - mondta Eke István, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Szintén köszönetet mondott választóiknak Riz Gábor. Az országgyűlési képviselő szintén csalódottan vette tudomásul az eredményt.

„Csalódott vagyok, mert az emberek nem programokat néztek. Mert ha programot néztek volna, akkor Eke István mellett döntöttek volna. Janiczak Dávidnak és a társulatnak semmi más programja nem volt, minthogy mindenki más, csak ne a Fidesz. Eke István, aki egy mérnökember, pontosan tudta és tudja, ahogy a Fidesz-KDNP is tudta, mit szeretne a városban megvalósítani” - nyilatkozta Riz Gábor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

A voksolás napján egyébként a Helyi Választási Bizottságnak nem kellett érdemi kifogást elbírálnia, ahogyan rendkívüli eseményekről sem érkezett hozzájuk bejelentés.

„Egy kifogás érkezett be, de az is a tegnapi nappal kapcsolatos volt. Ezt a kifogást a bizottság érdemi vizsgált nélkül elutasította, miután nem felelt meg a választási eljárási törvényben foglalt feltételeknek” - emelte ki dr. Mustos Lajos, a Helyi Választási Bizottság elnöke.

A ma hajnalban megállapított eredmények szerint tehát a polgármester Janiczak Dávid marad. Az Ózdiakért és Ózdért Egyesület a képviselő-testületben is többségben lesz, miután tíz egyéni választókerületből nyolcban nyerni tudtak. Az 1. számúban Zsuponyó Anett, a 2. számúban Garami György, a hármasban Angyal Béla, a négyesben Farkas Péter Barnabás, az ötösben Kellóné Mezőtúri Márta, a hatosban Csák Árpád, a nyolcasban Váradi József, míg a tízesben Fidrus Péter kapta a legtöbb szavazatot. A Fidesz-KDNP jelöltjeként a hetes választókerületben Csutor László, míg a kilencesben dr. Csuzda Gábor jutott be. Kompenzációs listáról a Fidesz-KDNP-s Dulai Nikolett, Obbágy Csaba és dr. Vámos Henrietta, míg az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben Kiss Sándor szerzett mandátumot. Vasárnap emellett a megyei közgyűlés tagjait is megválasztották. Abban a testületben 29-ből 18 mandátumot a Fidesz-KDNP jelöltjei szereztek meg, a Jobbik-MSZP-Momentum-Mindenki Magyarországa közös listájának 8, míg a DK-nak 3 képviselői hely jutott. Ózdról Farkas Péter Barnabás, dr. Csuzda Gábor és Kiss Sándor lehet tagja a testületnek. A Helyi Választási Bizottság határozatai ellen egyébként szerdán délután négy óráig lehet fellebbezni.

Fotók: Marosréti Ervin


630_0_t 630_1_t 630_2_t 630_3_t
630_4_t 630_5_t 630_6_t 630_7_t
Vissza