Behajtási ünnep (képgalériával)2019. október 22. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8658_0_300.jpgSzent Dömötör napjához kapcsolódva tartottak batyus összejövetelt a hagyományőrzők a Hossó Szabadidő- és Lovasudvaron. Az érdeklődők megismerhették többek közt a különböző viseleteket és fegyvereket, valamint állatokkal is találkozhattak testközelből. A program kötetlen beszélgetéssel, illetve ostorpattogtatással zárult.

Kacsák, libák, lovak, sőt még nyulakkal barátkozó szarvas is várta az érdeklődőket a Hossó Szabadidő- és Lovasudvaron. Hétvégén Szent Dömötör napjához, a behajtási ünnephez kapcsolódva tartottak hagyományőrző összejövetelt. Az efféle régi ünnepek, népszokások egyes tájegységeken még élnek, környékünkön azonban már kevesen ismerik ezeket.

„Megpróbálnánk egy kicsit visszahozni a pásztorhagyományokat. Ezért szoktuk tavasszal csinálni az ostorcsergetést, a farsanghoz, a télűzéshez kapcsolódóan. Minden évben megcsináljuk ezt is, ez már a lecsengése az évnek” - mondta Maruzsi Krisztián, szervező.

Ezúttal is Ózdra látogatott Herbály András, aki rögtönzött rendhagyó történelemórát is tartott az érdeklődőknek, akik így megismerhettek különféle szokásokat, és betekintést nyerhettek a betyárok múltjába. Bemutatta a régi viseleteket, sőt a fegyverek világába is elkalauzolta a jelenlévőket. Kiderült többek között, mi is az a disznóláb. Kitért arra is, hogyan lehet valakiből betyár, és egyáltalán mit jelent ez a kifejezés napjainkban.

„Nagyon könnyen válhat mindenki betyárrá, aki komolyan veszi ezeket az értékeket. Szoktam mondani, hogy mai világunkban az a betyár, akin a lobogós gatya nem jelmez, hanem viselet, akinek a kezében a fegyver nem közbiztonságra veszélyes eszköz, hanem hűséges társ, meg akinek aranynál, pénznél többet ér a becsület, a szeretet” - hangsúlyozta Herbály András, hagyományőrző betyár.

A batyus összejövetel végén a vacsoráé, a kötetlen beszélgetésé volt a főszerep, emellett pedig ostorcsergetéssel is búcsúztatták a szezont.


658_0_t 658_1_t 658_2_t 658_3_t
658_4_t 658_5_t
Vissza