Emlékezés az elhunytakra (képgalériával)2019. október 31. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8686_0_300.jpgSzámtalan virágárus portékájából választhatnak idén is a városlakók a Mindenszentekre készülve. Nemcsak a piacon, de a Gyújtón és a temetők környékén is találkozhatunk velük. A sírkertekbe tett látogatások alkalmával azonban fontos, hogy figyeljünk értékeinkre, hiszen a zsebtolvajok és a betörők is kihasználhatják helyzetünket. A tömeg elkerülése érdekében sokan már az ünnep előtt elhelyezték az emlékezés virágait.

Vágott és művirágok, alapanyagok, cserepes növények és kész csokrok, koszorúk közül is választhatnak Mindenszentek előtt a városlakók. Ilyenkor megindul a virágdömping, hiszen szinte nincs olyan ember, aki ne vinne családtagjai síremlékére valamilyen növényt vagy mécsest.

„Változó nagyon. A cserepes virágokat is nagyon szeretik, a vágott virág a legkelendőbb, ez a nagyfejű krizantém, illetve az apró virágú holland krizantém. Szeretik a csokrokat, a készítményeket is. Változó. Kinek milyen igénye van, és aszerint” - mondta Mesterné Anita, virágkötő.

Vannak olyanok, akik célirányosan vásárolnak, tudják, hogy honnan és milyen virágot szeretnének. Sokan a minőségre esküsznek.

„Szegedről járok ide minden évben, mert annyira kedves az Anita, és mindig maximálisan szép virágot kapok. Több helyen vásároltam már, de lehulltak a szirmok, mire a temetőbe kikerült. Innen egy sem esett le” - nyilatkozta Hegedi Mária.

A város több területén is találkozhatunk árusokkal. Nemcsak a piacon, de a temetők környékén és a Gyújtón is nagy a választék.

„Három hónapos volt a tanfolyam, egy hónapja fejeztem be. Hétfő óta vagyok idekint. Az ezres virágokat viszik tőlünk jobban, a kerekeket, a hosszúakat” - emelte ki Mogyorós Beatrix, virágkötő.

Azonban fontos, hogy a vásárlás során és a temetőben, a szeretteinkre való emlékezés közben is figyeljünk értékeinkre, ne váljunk áldozattá. Ennek érdekében az egyenruhások fokozott jelenlétére számíthatunk az ünnepek alatt a temetőkben és azok környékén egyaránt.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben gépjárművel érkeznek a temetők környékére, jól látható helyen ne hagyjanak értékeket. Amennyiben gyalogosan érkeznek, úgy próbálják meg értékeiket elzárni belső zsebben, övtáskában, illetve táskájukat előre fordítva, a csoportosulásokat elkerülve maguknál tartani, hogy ne váljanak áldozattá, zsebtolvajlás ne érje őket” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Sokan egyébként már az ünnep előtt rendbe tették a sírokat, és elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseit hozzátartozóik nyughelyein.


686_0_t 686_1_t 686_2_t 686_3_t
686_4_t 686_5_t 686_6_t 686_7_t
686_8_t 686_9_t 686_10_t 686_11_t
686_12_t 686_13_t 686_14_t 686_15_t
Vissza