Közös emlékezés (képgalériával)2019. november 1. (péntek) 16:31 - Városnews/8689_0_300.jpgIdén is sokan keresték fel a temetőket mindenszentek alkalmából. Voltak, akik már korábban eljöttek szeretteik sírjához, azonban a legtöbben most is november elsején látogattak ki a temetőkbe, hogy megemlékezzenek halottaikról.

Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja a katolikus keresztény egyházak számára. Már ezt a napot megelőzően is sokan keresik fel a szeretteik sírjait az olyanok, akik szeretnék elkerülni a megnövekedett forgalmat. A legtöbben persze november elsején látogatnak ki a temetőkbe, hogy egy-egy virággal, vagy mécsessel emlékezzenek meg halottaikról. A görögkatolikus hívek szokás szerint a szent liturgia után most is a Gyári temető ravatalozója elé vonultak ki, majd panachida szertartással könyörögtek az elhunytakért.

„Nem azért gyújtunk szeretteink sírján gyertyát, hogy majd ők visszataláljanak ezen az éjszakán a sírjukba, mintha kikelnének onnan a lelkek, hanem azért, hogy Krisztus világosságát hirdessük itt a temetőben is, aki halálával legyőzte a halált” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Hazánkban a mindenszentek régóta munkaszüneti nap és kötelező egyházi ünnep. Mivel többen keresik fel ilyenkor szeretteik sírját, városunk forgalma is megnövekszik. Így a sírkertek környékén megnövekszik az egyenruhások száma nemcsak ma, hanem a következő napokban is.


689_0_t 689_1_t 689_2_t 689_3_t
689_4_t 689_5_t 689_6_t 689_7_t
Vissza