Ózd krónikája (képgalériával)2019. november 6. (szerda) 19:00 - Kultúranews/8696_0_300.jpgVárostörténeti vetélkedősorozaton bizonyíthatják felkészültségüket a hetedik osztályosok. Az első fordulót ma délelőtt rendezték meg a Civil Házban, a fiataloknak egy öt kérdésből álló feladatsort kellett megoldaniuk egy rövid prezentáció megtekintése után.

Városunk értékei a kulturális intézmények szemeivel címmel hirdetett vetélkedőt az Ózdi Művelődési Intézmények településünk várossá válásának hetvenedik évfordulója alkalmából. A több hónapon át tartó versengésen nyolc, egyenként négyfős, hetedikesekből álló csapat vesz részt a város szinte minden általános iskolájából. Az első fordulót ma délelőtt a Civil Házban rendezték meg.

„Célunk nemcsak a helyi értékek és a hagyományok erősítése a város történetének alaposabb megismerésével, hanem a történelemhez kapcsolódó ismeretek hasznosítása és alkalmazása is. Ennek érdekében olyan programokban lesz részetek, amelyek során élményszerűen fogtok tanulni, majd vetélkedtek egymással értékes nyereményekért” - mondta Kovács Adrienn, gyermekkönyvtáros.

Az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója, Pappné Szalka Magdolna is köszöntötte a versenyzőket.

„Mindenkor tiszteljük mindazon partnereinket, ezúton titeket, kedves diákokat, s kedves tanáraitokat, akik a tudásra szomjaznak, a tudás után vágynak, s tesznek azért, hogy többé válhassanak. Hiszen ahogy Adrienn is bevezető gondolataiban elmondta, nincs más célja ennek, minthogy a tudásunkat gyarapítsuk” - fogalmazott Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke is szólt a jelenlévőkhöz.

„Mikor nagymamám vagy dédszüleim meséltek a régi időkről, olyan élvezettel hallgattam, szerettem nézni a régi fotókat, a régi fényképeket. Biztos ti is így vagytok ezzel. Örülök, hogy ez a vetélkedő egyáltalán létrejött, mert így ti is meg tudjátok tapasztalni, hogy mi volt régen Ózdon, milyen emberek éltek itt, mit csináltak. Én arra kérlek benneteket, hogy ezt a tudást adjátok tovább” - hangsúlyozta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A köszöntők után Császár Éva gyermekkönyvtáros, aki a mai feladatsort összeállította, egy rövid prezentáció segítségével hasznos információkat adott át a versenyzőknek. Fontos kiemelni, hogy nem az előzetes felkészülés számított, hanem az, hogy a gyerekeknek mennyire jó a memóriájuk: vagyis hogy mit tudnak megjegyezni abból, amit láttak-hallottak. A hozzávetőleg egy órán át tartó vetélkedő végén rész-eredményhirdetést tartottak. A harmadik helyezett az újtérisekből álló Koh-Ászok, második a jánospálos Ózdi Vasas, míg az első a vasvárosok Várhegyi Vitézek csapata lett. A verseny további fordulóit a Városi Könyvtárban, az Olvasóban, az Ózdi Muzeális Gyűjteményben és a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban tartják majd, a döntőt pedig áprilisban rendezik meg az Olvasóban.


696_0_t 696_1_t 696_2_t 696_3_t
696_4_t 696_5_t 696_6_t 696_7_t
696_8_t 696_9_t 696_10_t 696_11_t
696_12_t 696_13_t 696_14_t 696_15_t
696_16_t 696_17_t
Vissza