Önkéntes szolgálat (képgalériával)2019. november 12. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/8714_0_300.jpgÖnkéntességi workshopot tartottak a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. A Gyerekesély az ózdi járásban projekt keretében tartott előadás során a Szikra Alapítvány vezetője segített a diákoknak, az érettségi vizsgához kötelező ötven óra közösségi szolgálatot érintő kérdésekben és témákban.

2016 óta az érettségi megszerzéséhez a vizsgára jelentkező tanulóknak kötelező ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. Ezt a diákok sokszor az utolsó pillanatokra hagyják, illetve nehezen találnak megfelelő munkát. A Szikra Alapítvány az Önkéntesek Munkájának Támogatására nevű szervezet vezetője ehhez kapcsolódó előadást tartott a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulóinak.

„Főleg intergenerációs programok megvalósítására hívjuk a diákokat, ahol akár idősekkel, akár kisgyermekekkel tudják a közösségi szolgálatot teljesíteni. Emellett az alapítványunknak a tevékenységébe az is beletartozik, hogy magáról a közösségi szolgálatról általános tájékoztatókat tartsunk, felhívva arra a figyelmet, hogy ez a diákoknak miért is lehet jó, hogyan is tudják úgy teljesíteni az ötven órát, hogy ebbe akár az örömüket is leljék, és a pályaválasztás szempontjából is eredménye legyen a számukra” - mondta Papp Mónika, a Szikra Alapítvány az Önkéntesek Munkájának Támogatására vezetője.

A tapasztalatok szerint a diákok az állatokkal, illetve a kisebb gyermekekkel való foglalkozási szolgálatot választják legtöbbször. Emellett a tanulók érdeklődési körét tekintve elég változatos ez a lista.

„Még sajnos nem végeztem el. Mindenféleképpen a nyáron szeretnék belőle végezni órákat, strandokon, büfékben és egyéb helyeken, ahol én is jól érzem majd magam” - nyilatkozta Vámos Attila.

A Gyerekesély az ózdi járásban projekt keretében zajló előadáson szó esett arról is, hogy bár a kilenc és tizenkettedik osztály között bármikor teljesíthetik a diákok az ötven órát, érdemes minél hamarabb elvégezni, hogy azt követően az érettségire tudjanak koncentrálni. A pályázat keretében a jövőben több hasonló előadást fognak tartani az alapítvány munkatársai a környező középiskolákban.


714_0_t 714_1_t 714_2_t 714_3_t
714_4_t
Vissza