Hetven év (képgalériával)2019. november 14. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/8724_0_300.jpgEmlékülést tartottak városunk egyik vendéglátó egységében, ahol az Ózdi Kohászati Üzemek szakoktatási osztályának hetven évvel ezelőtti megalakulását és munkáját idézték fel. A rendezvény megálmodója Kurucz János Az Ózdi Vasgyár a Szakképzés Tükrében című könyvét is bemutatta, amely 1845-1995-ig öleli fel az ózdi kohászat helyzetét, működését, valamint részletesen ismerteti az akkor zajló képzések formáját.

Idén hetven éves az a szakoktatási osztály, amely folytatta a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Részvénytársaság által megkezdett szakképzési tevékenységet. A rendezvény életre hívója elmondta, hogy abban az időszakban úgy érezték a gyárban mindenhol, hogy jól képzett szakemberekre van szükség ahhoz, hogy a minőségi munkát és a mennyiségi követelményeket is megfelelően kitudják elégíteni, ezért is volt fontos a szakmai képzés. Kurucz János nyugalmazott főosztályvezető, üzemmérnök határozta el, hogy egy emléküléssel koronázzák meg az elmúlt időszakot, ahol Az Ózdi Vasgyár a Szakképzés Tükrében című könyvét is bemutatta.

„Először is kezdtem az Ózdi Vasas átnézésével, ahol 14.000 oldalon találtam 650 olyan információt, képben, hirdetésben, felhívásban, tanulmányban, amelyek az oktatással voltak kapcsolatban. Talán ha más nem, ez a szám is önmagáért beszél, hogy mennyire fontos ez a terület. Nem véletlenül választottam azt a jelszót, amelyet 1950-ben a genfi nemzetközi felnőtt oktatási világkongresszuson fogalmaztak meg, hogy a szakmai képzés olyan folyamat, amely az egyén egész munkában töltött élete folyamán tart” - mondta Kurucz János, főszervező.

A rendezvényen sokan összegyűltek, ám a köszöntőbeszédekben kitértek azokra a munkatársakra is, akik már nem ünnepelhettek itt velük. Marczis Gáborné dr. élete jelentős részét töltötte Ózdon, mintegy harminc évet. Ahogyan fogalmazott itt élte a munkás éveit. Ám az elmúlt tizenegy évben a fővárosban a Magyar Vas és Acélipari Egyesület munkáját igazgatta. Ma már aktív nyugdíjas, de most is fontosnak érzi a társadalmi szerepvállalást. Városunkba mindig jó szívvel tér vissza.

„Az első nyolc-tíz évet a kutatás fejlesztés területén töltöttem, utána rúd-drót hengerműben különféle pozíciókban voltam 11 évig, majd a Finomhengermű Munkás Kft. élén is 11 évet töltöttem el, de az oktatásban egész végig részt vettem valamilyen szinten. Vagy oktatóként, vagy hallgatóként. Oktatóként szakembereket képeztünk tovább ismeretfelújító, korszerűsítő tanfolyamokon. Tankönyveket is írtunk az oktatáshoz. Hallgatóként pedig az angol és német nyelvű tanfolyamokat említeném meg” - nyilatkozta Marczis Gáborné dr., a műszaki tudomány kandidátusa.

Maga a könyv három éves gyűjtőmunka eredménye, amelyben nagyon sokan segítettek a szerzőnek. Háromszázötven oldalon, több mint kétszáz képi anyag is szerepel benne. Kurucz János Pázmándi Gáspárnak is emléket állít vele, hiszen huszonhárom éves vezetői tevékenysége alatt a vállalat dolgozói létszámának többszöröse, vagyis több mint negyvenezren vehettek részt szakmai tanfolyamokon.


724_0_t 724_1_t 724_2_t 724_3_t
724_4_t 724_5_t 724_6_t 724_7_t
724_8_t 724_9_t 724_10_t 724_11_t
724_12_t 724_13_t
Vissza