Konstruktív megbeszélés (képgalériával)2019. november 15. (péntek) 19:00 - Híreknews/8732_0_300.jpgSzakmai workshopot tartottak az elvándorlás kérdésével kapcsolatban a Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban elnevezésű projekt keretében. A konstruktív megbeszélésre főként azokat a szakembereket várták, akik közvetlenül kapcsolatba kerülnek a szóban forgó problémával, és együtt próbáltak kulcskérdéseket megfogalmazni.

A lakóhely elhagyása, az országhatáron beüli és azon kívüli elvándorlás az egyik legfőbb probléma manapság Magyarországon. A Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban elnevezésű projektben résztvevők is fontosnak tartják a negatív irányú változások megállítását. A cél elsősorban nem az azonnali megoldás megtalálása volt, hanem az, hogy közösen fogalmazzák meg azokat a kulcskérdéseket, amelyek mentén el lehet kezdeni az okok felkutatását és a helyzet rendbetétételét.

„A pályázatunknak egy programeleme az ágazatok közi szakmai műhelymunkák megtartása, az ágazatközi együttműködés erősítése. A mai alkalommal a fiatalok elvándorlása a fő téma. Az, hogy mi lehet ennek az oka, és milyen eszközökkel lehet ezt megakadályozni” - mondta Bányai Zsuzsanna, a Humán kapacitások fejlesztése az ózdi járásban szakmai vezetője.

A workshop során a társalgást Tőkés Tamás vezette, aki nemrég szerzett tréner végzettséget. A megbeszélésre Egerből is érkeztek szakemberek, akik a hevesi megyeszékhelyről történő elvándorlással foglalkoznak, ám a tapasztalataik nagy segítséget nyújthatnak az itteni folyamtok megismerésében is.

„Szerintem a megoldás az az lenne, hogy meg kellene kérdezni nemcsak az érintett fiatalokat, hanem a szakembereket is, akik a megyeszékhelyen vagy az adott településen tevékenykednek. Vagy a fiatalságot kellene megkérdezni, vagy az érintett szakembereket, vagy mind a kettőjüket, hogy min kellene változtatni. Ennek a segítségével kellene egy élhetőbb koncepciót kialakítani, ami megfelelő és megvalósítható a fiatalság és a szakemberek számára is” - fogalmazott Dulai András, az Egri Norma Alapítvány szakmai megvalósítója.

A szakmai megbeszélések a következő hónapokban is folytatódnak. Maga a pályázat egyébként a terveknek megfelelően halad, így az előre kitűzött mérföldkövek szerint folyik a munkavégzés.


732_0_t 732_1_t 732_2_t 732_3_t
732_4_t 732_5_t
Vissza