Négylábú társak (képgalériával)2019. november 19. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/8741_0_300.jpgIsmét kutyavezetők tréningeztek városunkban. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ szakembereinek vezetésével hat megye hét kutyás rendőre teljesített különböző szituációs feladatokat. Voltak őrző-védő és kereső gyakorlatok is, a nap végén pedig közösen kiértékelték a tapasztalatokat.

Idén nyáron a Digitális Erőműben gyakorlatoztak a megye kutyavezetői. Hétfőn pedig a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ szakemberei tartottak tréninget a városban több helyszínen. A programon ezúttal az ország hat megyéjének hét kutyavezetője vett részt, az első állomás a helyi diszkó volt.

„Ismételten városunkba látogattak a kutyakiképző kollégák, akik kábítószer-kereső kutyák tréningjét fogják városunkban tartani több helyszínen. Az első helyszín az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő diszkó. Összesen hat megyéből hét kutyakiképző fog a tréningen részt venni, és különböző feladatokat megoldani” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az egyik leglátványosabb az őrző-védő gyakorlat volt, a kutyák nagy lendülettel rontottak neki a csibészbundába öltözött kiképzőnek. Emellett volt többek között robbanóanyag-, illetve kábítószer-kereső feladat is. A résztvevők többsége már jelenleg is kutyával dolgozik, azonban újabb négylábút vesznek majd maguk mellé, most már az új kutyával vesznek részt a kábítószerkereső-képzésen.

„A kutyavezetővé válás egyik feltétele, hogy egyáltalán a szolgálati hely elküldje hozzánk őt, hogy igényt tartanak a képzésre. Ahhoz, hogy egy kutya szolgálati kutya lehessen, többlépcsős kiválasztási eljáráson kell megfelelnie, vannak magasság-, mélységvizsgálatok, apportírozás, őrző-védő feladatok. Ha ezeken átmegy, és a megfigyelés után még mindig alkalmasnak ítéljük, akkor mondjuk azt, hogy lehet szolgálati kutya” - fogalmazott Jánosi Veronika, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ c. rendőr főtörzszászlósa.

A diszkó udvarán autóba rejtett robbanóanyagot is kerestettek a kutyákkal, később pedig más helyszíneken folytatódott a gyakorlat. A nap végén kiértékelték a tapasztalatokat, így azokat a képzés folytatásában tudják majd hasznosítani.


741_0_t 741_1_t 741_2_t 741_3_t
741_4_t 741_5_t 741_6_t 741_7_t
741_8_t 741_9_t
Vissza