Határokon át (képgalériával)2019. november 19. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8744_0_300.jpgNyolcadik alkalommal tartották meg városunkban a Felvidéki-Magyar Kórustalálkozót. Idén öt énekkar produkcióját hallhatta a közönség, a tipikus kórusművek mellett fel-felbukkant egy-egy meglepő feldolgozás is. Ezek a rendezvények lehetőséget nyújtanak a kapcsolatépítésre, emellett a karvezetők egymástól is elleshetnek trükköket.

Zenére éhes közönséggel telt meg az Olvasó Színházterme a Felvidéki-Magyar Kórustalálkozóra. A rendezvényt idén már nyolcadik alkalommal tartották meg. Elsőként Kellóné Mezőtúri Márta mondott köszöntőt, aki szerint fontos a határokon átívelő barátságok kialakítása.

„Az emberek hidakat építenek. Hidakat, amiken áthaladunk valahol. Átmegyünk egyik helyről a másikra. Most a zene az, ahol mi összetalálkozunk, és átmegyünk ezen a hídon” - fogalmazott Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Az Ózdi Városi Vegyeskar és annak vezetője számára is fontos, hogy jó kapcsolatot alakítson ki más kórusokkal. Ennek azon túl, hogy több fellépési lehetőséget biztosít, más előnye is van: a karnagyok és a kórustagok tanulhatnak is egymástól.

„Egy nagyon-nagyon jó kapcsolatot sikerült mindegyik kórussal kialakítani az előző karvezetőnek is már, és ezt a hagyományt, és ezt a közösségápolást szeretnénk mindenképpen megtartani” - mondta Kissné Jámbora Katalin, az Ózdi Városi Vegyeskar karnagya.

A kórustalálkozón fellépett a pelsőci Korona Énekegyüttes. Az ő előadásukban elhangzott egy rockballada átdolgozása is, de mellettük ismét ellátogatott Ózdra a füleki Melódia Női Kar és a Pro Cultura Férfikar is. Nemrég egyébként az ózdiak vendégeskedtek náluk, a kapcsolat hosszú múltra tekint vissza.

„Magyarország és a határon túli magyarság kapcsolatrendszere soha nem szakadt meg. Folyton élő volt, világos, egyértelmű kapcsolatok voltak. Leginkább talán a zene, a népzene területén. Hiszen ez a nyelv az, amelyik mindenki számára érthető, és egyformán érthető. Habár jól felismerhető európai karakterek vannak a zenében, tehát a Távol-Kelet például teljesen más zenei karaktert képvisel. De Európában mindenki érti ezt a zenei nyelvet. És ezek a kapcsolatok két település között, két kórus között, két vidék, tájegység között rendkívül fontosak és hasznosak” - emelte ki Fehér Miklós, a füleki Pro Cultura Férfikar karnagya.

A találkozón fellépett a Tiszaföldvári Férfikórus, és természetesen a házigazda Ózdi Városi Vegyeskar is. Az Oscar-díjat nyert Mindenki betétdalát, a Bodzavirágot is előadták.


744_0_t 744_1_t 744_2_t 744_3_t
744_4_t 744_5_t 744_6_t 744_7_t
744_8_t 744_9_t 744_10_t
Vissza