Jön a hideg2019. november 27. (szerda) 19:00 - Aktuálisnews/8772_0_300.jpgPéntekig még enyhe időjárásra számíthatunk, de szombaton megérkeznek a mínuszok az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint. A magasabban fekvő tájakon, így térségünkben akár hó is hullhat. Az időjárás-változásra érzékenyeknél ez levertséget, fejfájást, súlyosabb esetben szívpanaszokat is okozhat.

Bár a legtöbben már szeptember-október óta fűtenek, igazán kemény fagyokra eddig nem volt példa. A novemberben nem megszokott enyhe időjárást a térségünkbe dél felől érkezett melegebb légtömegek okozzák. Csak az ország néhány pontján fordult elő talaj menti fagy, például Katalin napján, amelyhez időjóslás is kapcsolódik: ha Katalin kopogós, karácsony locsogós.

„Picit változékonyabbra fordul majd az időjárásunk, hiszen a következő napokban először is egy hidegfrontszerű hatást érzékelhetünk, majd kettős fronthatás várható. Aztán majd a hétvége során már egyre inkább hidegadvekcióra számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy egyre hidegebb levegő tör be az országunk területére. Ezáltal csapadékra is számítani lehet, körülbelül szombat-vasárnap tájékán” - nyilatkozta Kiss-Szabó Zsanett, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Az Időkép előrejelzése szerint a december mínuszokkal érkezik, ám a hónap közepéig napközben még fagypont fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. A hideg, változékony időjárás az arra érzékenyeknél többféle panaszt is okozhat.

„Az erek összehúzódnak, és mivel az erek összehúzódnak, a szív terhelésnek van kitéve. Emelkedik a vérnyomás, a szívpanaszok fokozódnak, sőt, általában a hajnali órákban a hideg hatására a szívinfarktus kockázata meg szokott nőni. Az ízületi bántalmak is fokozódnak és a reumás panaszok” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A kollegális főorvos kiemelte, hogy a hideg ellen semmiképp se védekezzünk alkoholfogyasztással, hiszen azzal az ellenkezőjét érjük el, mivel elvonja a hőt a szervezettől. A frontra érzékenyeknél a következő néhány nap koncentrációzavart, fáradékonyságot, aluszékonyságot hozhat, de emellett feszültebbek is lehetnek.

Vissza