Hó és jég (képgalériával)2019. december 4. (szerda) 19:00 - Városnews/8798_0_300.jpgA tulajdonosok kötelessége az ingatlanjaik előtti járdaszakaszok takarítása. Ahogy a melegebb időszakokban a szemét, úgy télen a hó ellapátolása is rájuk hárul. A tisztítás mellett a síkosságmentesítés is fontos, amelyet 2010 óta tilos sóval végezni környezetkárosító hatása miatt.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény feladata a közterületeken található utak és járdák takarítása és síkosságmentesítése. Ezzel szemben a társas- és tömbházak előtti munkálatok az ott lakókat terhelik.

„A társasházaknál a hóeltakarítást mindig a tulajdonosoknak kell elvégezni, vagy elvégeztetni. Ahol van házmester vagy takarító ott az ő feladata, megvan az is, hogy milyen sűrűséggel, milyen időközönként kell végezni. Emellett, ahol nincs takarító, ott a lakóközösség feladata ezt a tevékenységet végezni” - hangsúlyozta Angyal Béla, közös képviselő.

A családi házak és ingatlanok előtt a tulajdonosok feladata a téli csapadék összegyűjtése. Az eltakarított havat az utak szélén a gyalogosok és a járműforgalom akadályozása nélkül kell felhalmozni. Ezen kívül szabadon kell hagyni a kifolyókat, a kapubejárókat, a kereszteződéseket, illetve a tömegközlekedési megállóhelyeket. A síkosságmentesítés is elengedhetetlen, hogy a járdák biztonságosan járhatóak legyenek a gyalogosok számára.

A síkosságmentesítést egyébként 2010 óta tilos sóval, vagy más környezetkárosító szerrel végezni, helyette léteznek környezetbarátabb alternatívák is, ilyen például a hamu, fűrészpor vagy a homok is.

Létezik speciális jégoldó is, amely nemcsak a jeget olvasztja meg, hanem a ráhulló újabb réteg jegesedését is megakadályozza. Ezt az anyagot lehet keverni homokkal vagy kisebb kövekkel is, ami így együttesen kevésbé síkos járdafelületet eredményez.  Emellett érdemes odafigyelni a lépcsőházak erkélyeire és az előtetőkre fagyott jégcsapokra is, hiszen ezek is balesetveszélyesek lehetnek.


798_0_t 798_1_t 798_2_t 798_3_t
798_4_t 798_5_t 798_6_t
Vissza