Élhető település (képgalériával)2020. január 2. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/8863_0_300.jpgKissikátor, az élhető település címmel mutatták be a falu helytörténeti könyvét. Az eseményen a kötetet szerkesztője dr. Alabán Péter történész és Kocsik László polgármester beszélt az új alkotásról. A közel kétszáz oldalas írás szerzői szerint nemcsak a térség lakói számára lehet érdekes a friss kiadvány.

Még 1994-ben Dobosy László és Kocsik László adott ki egy kötetet Adatok Kissikátor község történetéből, népének életéből címmel. Az elmúlt időszakban ezt az alkotást javították, dolgozták át egy nagyobb terjedelmű részletesebb helytörténeti könyvé. Kocsik László, a település polgármestere és a mű felelős kiadója régóta azon dolgozott, hogy megjelenhessen ez a kiadvány.

„Én azóta is készülök rá, polgármesterként kerestem a pénzügyi forrást, hogy hogyan lehetne megírni egy nagyobb terjedelmű, a mai napig a falu történelmét felölelő kötetet. Hála Istennek a helyi identitás programból a hat település közül Kissikátor is szerepel, és forrást sikerült szereznünk erre a kötetre. Azonnal megkerestem dr. Alabán Pétert, akivel már korábban is népművelő helytörténeti könyveket szerkesztettünk együtt, ő segített. Így sikerült összehozni én úgy gondolom egy nagyon szép kiadványt, és bízom benne, hogy a településen és a térségben is sikert fog aratni” - mondta Kocsik László, Kissikátor polgármestere.

A közel kétszáz oldalas, A5-ös méretű helytörténeti könyvet dr. Alabán Péter történész szerkesztette. Szerinte helytálló a címben olvasható élhető település, hiszen a demográfiai csökkenés érezhető, Kissikátornak van népességmegtartó ereje, illetve hagyományőrző tevékenysége is jelentős.

„Meghagytuk a könyvnek az eredeti szerkezetét, tehát van egy előszót követő településismertetés, van az iskoláról és iskolatörténetről szó, van benne a XX. és XXI. század történéseiről szó, és különösen ez került bele bővebben. Ez kiegészül azokkal a sikeres pályázatokkal, amelyek a falu érdemét dicsérik, illetve a könyv végén portrék és színes képmelléklet is kiegészíti ezt a könyvet. Tehát az olvasmányosságra ugyan úgy törekedtünk, ahogy a tudományosságra” - emelte ki dr. Alabán Péter, történész, a könyv szerkesztője.

A szerzők szerint bár a könyv főként a Kissikátoriaknak szól, nemcsak a térség lakói számára lehet érdekes. Így azt megpróbálják minél több településre és emberhez eljuttatni. A kötetet dr. Paládi-Kovács Attila a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lektorálta, aki már több példányt eljuttatott az MTA Könyvtárába.


863_0_t 863_1_t 863_2_t 863_3_t
863_4_t 863_5_t 863_6_t
Vissza