Nincs ítélet (képgalériával)2020. január 8. (szerda) 19:00 - Híreknews/8881_0_300.jpgSegítségnyújtás halált okozó elmulasztásával vádolják azt az asszonyt, akinek az ügyében előkészítő ülést tartott az Ózdi Járásbíróság. A vádirat szerint egy hetvenéves, magát ellátni nem tudó nőt gondozott otthonában, azonban nem riasztotta hozzá időben a mentőket. A sértett elhunyt, pedig életét a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás megmenthette volna.

A vádirat szerint elmulasztotta a segítségnyújtást, ezzel pedig egy idős nő halálát okozta az a vádlott, akinek ügyében előkészítő ülést tartottak az Ózdi Járásbíróságon. A vádat Popovics János ügyész ismertette, aki kifejtette: a vádlott K. B. I. ózdi otthonának toldalék részében gondozta a hetvenéves, magát ellátni nem képes Sz. Gy.-t. 2017 decemberében a kinti fagypont körüli hőmérséklet mellett a sértett lakrészét nem fűtötte megfelelően. Észlelte, hogy az idős nő külső ingerekre nem reagál, mégsem kért orvosi segítséget. A sértett állapotáról értesítette annak távol élő élettársát. A férfi kérte, hogy K. B. I. hívjon mentőt, majd aznap még tizenkét alkalommal telefonált, hogy élettársa hogylétéről érdeklődjön. A mentőket azonban a vádlott csak későn riasztotta, így a sértettet heveny tüdőgyulladásos, lehűléses és kiszáradásos tünetekkel szállították kórházba. Életét nem tudták megmenteni, de ha időben hívtak volna segítséget, erre még lett volna lehetőség. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

„Ez idáig ugyan büntetve nem volt, de a cselekmény súlyára tekintettel indítványozom, hogy a bíróság a vádlottat az elkövetett bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélje. A szabadságvesztés végrehajtási fokozatát pedig, indítványozom, hogy börtönben határozza meg, és a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel a bíróság. Indítványozom továbbá, hogy a bíróság mondja ki, hogy a vádlott a szabadságvesztés végrehajtásának elrendelése esetén a büntetés kétharmad részének, de legkevesebb három hónapnak a kitöltését követő napon bővíthető feltételes szabadságra” - mondta Popovics János, ügyész.

A vádlott elmondta a bíróságon, hogy azért vette magához Sz. Gy.-t, mert megsajnálta. Igyekezett gondját viselni, mosdatta és etette. Beszélt arról, hogy bár fűti a lakást, mégis hideg van. Bűnösségét nem ismerte be, mondván a mentőket ő maga értesítette, amikor a sértett már nem beszélt összefüggően.

A vádlott tehát nem ismerte be tettét, így az előkészítő ülésen ítélet sem született. Dr. Érsek Zsuzsanna bíró február huszonötödikére tűzte ki a tárgyalás időpontját.


881_0_t 881_1_t 881_2_t
Vissza