Téli eleség (képgalériával)2020. január 8. (szerda) 19:00 - Városnews/8885_0_300.jpgHozzávetőleg húsz madáretetővel gondoskodnak az Újváros Téri Általános Iskola diákjai a madarakról. A tanulók egész télen át, a különféle növények és bogyók megjelenéséig foglalkoznak a kistestű szárnyasokkal, hiszen azok, ha odaszoknak, a madáretetőkben keresik az élelmet.

Különféle formájú és alapanyagú madáretetők sorakoznak az Újváros Téri Általános Iskola udvarán kinőtt fákon. Minden osztálynak van sajátja, így hozzávetőleg húsz helyről csipegethetnek a kistestű szárnyasok, ha éhesek lesznek. A téli időszakban, amikorra a madarak természetes élőhelyein már kevés élelem maradt, fontos, hogy így is próbáljuk segíteni az életben maradásukat.

„Vannak olyanok, akik leginkább saját maguk készítik el a madáretetőt. Most jött velünk egy olyan barátom, aki hozott nagyon jó, különleges madáretetőt” - mondta Kiss Odett Ágnes.

„Kettő etetőnk is van. Már sulikezdés után pár héttel kiraktuk. Általában makukát szoktunk nekik hozni, vagy pedig kölest, mert azt nagyon szeretik, sok madár szokott itt járni” - nyilatkozta Zákányi Janka.

„Ezt mi vettük a boltban, hoztam bele szotyit, és ennyi” - fogalmazott Pásztor Zétény.

A gyerekek folyamatosan figyelik, hogy fogy-e az eleség az etetőkből, és rendszeresen utántöltik azokat. Az olajos magvak, az alma és a szalonnabőr például megfelelő étek, azonban azt fontos szem előtt tartani, hogy a madaraknak nem tesz jót például a kenyér, mert az bélbetegségeket okozhat.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy kisgyermekkorban megismerjék, illetve hozzászokjanak ehhez a tevékenységhez. Nagy örömmel készítették a gyerekek a szülők segítségével. Itt a legprofibbtól, legszebbtől, gravírozottól a legegyszerűbb, tejes flakonból készült madáretetőig minden megtalálható. Volt, aki a téli szünetben is bejárt, és etette a madarakat” - emelte ki Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

A madáretetés egyébként más szempontból is hasznos, hiszen így a gyerekek megfigyelhetik a szárnyasokat: többet megtudhatnak szokásaikról, kinézetükről, majd ezeket az ismereteket kamatoztathatják órai keretek között.


885_0_t 885_1_t 885_2_t 885_3_t
885_4_t 885_5_t 885_6_t 885_7_t
885_8_t 885_9_t 885_10_t 885_11_t
885_12_t 885_13_t 885_14_t
Vissza