Csúszós utak (képgalériával)2020. január 8. (szerda) 19:00 - Városnews/8886_0_300.jpgFokozott odafigyelést igényelnek a síkos utak. Bár az elmúlt napokban nem érkezett csapadék térségünkbe, a ködös, párás idő miatt a reggeli órákban csúszóssá válhat a burkolat. A járművezetőknek az alapvető elővigyázatosság mellett sokkal hosszabb fékútra kell számítaniuk az átlagoshoz képest.

Az idei tél eddig nem hozott nagy havazásokat, és viszonylag száraznak bizonyult. Ennek ellenére azonban most is érdemes odafigyelni az utakon, mivel a köd és pára miatt főként a reggeli órákban csúszóssá válhat a burkolat. Ezt a városban közlekedők is tapasztalják.

„Óvatosan kell menni, mert lefagy azért, mostanra enged egy kicsit. Attól függ, ki hogyan megy, embere válogatja” - mondta Bodor Ferenc.

Az alapvető odafigyelés és teendők, mint például az autóra fagyott jég eltávolítása mellett elengedhetetlen a vezetéstechnikára is tekintettel lenni. Palotai István, az egyik helyi autósiskola vezetője szerint célszerű kis gázzal elindulni, illetve akár több fékpróbát végezni, ha nincs mögöttünk jármű.

„Télen nyilván finom pedál és kormány kezelés szükséges. Nagyon finoman fékezni, nagyon finoman a kormányt kezelni. Hirtelen kezelésükkor a gépkocsi kicsúszhat. Az út felületéről és színéről is tájékoztatást kapunk, ha ez csillog, nyilván jeges lesz az út, és ezt a fékpróba is visszaigazolja nekünk. Körforgalomba behajtásnál, STOP táblánál való megállásnál hosszabb fékútra kell számítani, az átlagoshoz képest” - hangsúlyozta Palotai István, a Palotai Autósiskola iskolavezetője.

Az időjárástól függően az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai is folyamatosan, több munkagéppel végzik a síkosságmentesítést.

„Az ügyeletes diszpécserünk minden reggel körbejárja az utakat, megnézi, hogy csúsznak-e az utak vagy sem. Mostanában ilyet nem tapasztaltunk, egyedül vasárnap reggel és délelőtt kellett megsóznunk a ködből származó kifagyások miatt néhány utat, például a Mekcsey utat, vagy az Árpád vezér utat és körforgalmakat” - nyilatkozta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény raktáraiban több száz tonna szóróanyag áll rendelkezésre, és a munkagépek is készenlétben állnak, amelyekkel a síkosságmentesítést végzik. Emellett azonban arra kérik a lakosságot, hogy ha csúszós útfelületet tapasztalnak, értesítsék őket a diszpécserszolgálaton (+3630/689-6405) keresztül, a hiba mielőbbi elhárítása érdekében.


886_0_t 886_1_t 886_2_t 886_3_t
886_4_t
Vissza