Lupus in fabula (képgalériával)2020. január 9. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8889_0_300.jpgNyolctagú farkascsaládot videóztak le a Bükkben. A felvételeket egy túrázó készítette három napja Ómassa közelében. Nem tudni pontosan, hogy mennyi szürke farkas él Magyarországon, viszont az elmúlt évek alatt kiderült, hogy számuk folyamatosan nő. Városunk közelében is élhet egy-egy család.

Három napja a Bükkben, Ómassa közelében egy túrázó készített felvételeket, ahogy egy nyolctagú farkascsalád vonul az erdőn keresztül, pár száz méterre a lakott területtől. A párzási időszak ezen állatfaj esetében ezekre a hónapokra tehető, a farkasok ilyenkor a leginkább élénkek, ezért is adódhatott lehetőség arra, hogy a kiránduló kényelmesen le tudta filmezni az állatokat.

„Jelenlegi ismereteink szerint a Bükknek úgymond van egy farkascsaládja. Ózd környékén, illetve a szlovák-magyar határ mellett több helyen is észlelhetők farkasok, folyamatosan ott vannak már évek óta, ezeknek az állatoknak a territóriuma teljesen elkülönül a bükkitől” - nyilatkozta Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.

Nem tudni pontosan, hogy mennyi szürke farkas él Magyarországon, mivel eléggé rejtőzködő életmódot élnek, viszont az elmúlt évek alatt kiderült, hogy számuk folyamatosan nő.

Egy-egy farkascsalád territóriuma hozzávetőleg 150-250 négyzetkilométerre tehető. Ezen belül az állatok naponta 50-100 kilométert is megtesznek, de a fiatalabb példányok felderítés céljából pár nap alatt akár 1000 kilométert is haladhatnak. Ez alapján akár városunk környékén is találkozhatunk velük.

A szürke farkas 1993 óta számít védett, 2001 óta pedig fokozottan védett fajnak Magyarországon. Ezektől az állatoktól alapvetően nem kell tartani, mivel sokkal jobban félnek az embertől, ha észlelnek minket, szinte biztos, hogy elmenekülnek. Fontos tehát, hogy ne bántsuk őket, hiszen a farkastól leginkább csak a háziállatoknak van félnivalójuk, illetve nagy szerepet játszanak természetünk körforgásában.


889_0_t 889_1_t 889_2_t 889_3_t
889_4_t 889_5_t
Vissza