Átalakul a rendszer2020. január 10. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/8893_0_300.jpgJelentős változáson megy keresztül idén a felnőtt- és a szakképzési rendszer. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő több mint hétszáz közül kevesebb mint kétszáz iskolarendszerben tanulható szakma, és kevesebb mint száz részszakképesítés jön szeptembertől. Aki felnőttként a mostani rendszerben szeretné képezni magát, idén még van lehetősége.

Szeptemberben lép hatályba az a kormányrendelet, amely alapjaiban változtatja meg a felnőtt- és a szakképzési rendszert. Az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg hétszázhatvan szakma szerepel, ez a szám lecsökken százhetvennégy alapszakmára, és hetvenhat részszakképesítésre. Erre azért van szükség, mert sok az átfedés, a digitalizáció nagyon gyorsan tör magának utat, és ehhez a szakképzésnek is alkalmazkodnia kell: a diákok így modernebb ismereteket sajátíthatnak el.

„A nyolcadikos tanulók 2020. szeptember 1-i tanévvel kezdődő időszakra már technikumba, illetve szakképző iskolába jelentkezhetnek. Ez a két új iskolatípus lesz. A technikum öt éves képzés, érettségivel és technikus vizsgával zárul, a szakképző iskola pedig három éves képzést fog biztosítani. Tehát a nyolcadikos tanulók vagy a technikum, vagy a szakképző iskola irányába tudnak elmenni, az ő helyzetük ebből a szempontból egyszerűbb” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Aki érettségi után szeretne szakmát tanulni, iskolarendszeren belül megteheti, két év alatt. Azonban a tanfolyam jellegű, iskolarendszeren kívüli oktatások is megmaradnak, persze lényegesen kisebb számban: ezek lesznek az ún. részszakképesítések.

Azt is fontos megemlíteni, hogy az új rendszer nagy mértékben épít a duális képzésre, amely egyébként most is része és alappillére a szakképzésnek. A mestereknél, cégeknél megszerzett tapasztalat hozzásegíti a diákokat a sikeres vizsga letételéhez, illetve ahhoz is, hogy az iskola után jó szakemberek legyenek. Így akár a gyakorlati helyek száma is növekedhet.

Egyébként nemcsak a rendszer alakul át, hanem fokozatosan megújulnak az intézmények is: korszerűsítésekre lehet számítani az épületeket és a bennük található eszközöket, technikai berendezéseket illetően is.

Vissza