Igényelhető a támogatás (képgalériával)2020. január 13. (hétfő) 19:00 - Híreknews/8900_0_300.jpgJelentősen emelkednek idén a haszongalamb-tartóknak és a méhészeknek szánt állami támogatások. Az Agrárminisztérium ezzel is ösztönözni kívánja a tartási kedvet. Az eddigi pozitív tapasztalatok alapján például a haszongalamb vásárlásra 100 millió forintot különített el a tárca, a méhészeknek szánt támogatást pedig 700 millió forintra emelték ebben az évben.

Talán kevesen tudják, de az 1980-as és 90-es években Magyarország húsgalamb-nagyhatalomnak számított. A rendszerváltás után azonban megszűntek a korábban működő átvevőhelyek, ezért sokan felhagytak ezzel a tevékenységgel. Pedig a galambhús rendkívül egészséges, korábban magas fehérjetartalma miatt betegeket tápláltak vele, de javít a vashiányos állapotokon, és a Crohn-betegségben szenvedők számára is javasolt fogyasztása. Korábban Botos Károly is tartott haszongalambokat, ma már viszont elsősorban dísz- és postagalambokkal foglalkozik.

„Ha ez visszajönne, annak nagyon örülnék, mert nagyon megérte valamikor. Reméljük, hogy most is összejönne, hogy érdemes volna vele foglalkozni. Mert egyrészt ugye a családot is kielégíti hússal, meg azért jó pénzt kaptunk érte valamikor, és hát reméljük, hogy most is úgy lesz” - nyilatkozta Botos Károly, galambtartó.

Sok szakmáról, tevékenységről elmondható, hogy kihalófélben van, illetve hogy az azzal foglalkozók életkora is magas. Így látja ezt Kovács István méhész is, aki tavaly ugyan még nem igényelt támogatást, idén azonban szeretne élni ezzel a lehetőséggel. Már nyolc éve foglalkozik méhekkel, és azt javasolja, hogy elsősorban azok vágjanak bele ebbe a tevékenységbe, akik szeretik ezeket a rovarokat.

„A leglényegesebb, hogy ne úgy vágjunk bele, hogy veszünk egy pár méhcsaládot és akkor elkezdünk méhészkedni, hanem el kell menni egy olyan méhészhez, aki már csinálja egy ideje, és akkor ott megtanulni, ott segíteni neki, mert ami a könyvben le van írva, az nem mindig úgy van, és a gyakorlatban pedig nem úgy működik” - mondta Kovács István, méhész.

A támogatási időszakokban vásárolt haszongalambok értékének 75%-a, de legfeljebb galambonként 6000 Ft igényelhető. Idén pedig már száz darab vásárlása esetén is benyújtható a kérelem. Az első időszak április 30-áig tart. A méhészek pedig a jelenlegi 500 Ft helyett 1000 Ft támogatást igényelhetnek február 1-je és február 28-a között. Az ezekhez szükséges nyomtatványok, illetve az elektronikus űrlapkitöltő rendszer az Államkincstár honlapján (mvh.allamkincstar.gov.hu) megtalálható.


900_0_t 900_1_t 900_2_t 900_3_t
900_4_t 900_5_t 900_6_t 900_7_t
900_8_t 900_9_t 900_10_t 900_11_t
Vissza