Új szabályok (képgalériával)2020. január 13. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/8901_0_300.jpgÚj változások lépnek életbe a beiskolázással és az iskolaérettség megállapításával kapcsolatban. Azok a szülők, akiknek gyermeke idén augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, ám fejlődésbeli lemaradás miatt vagy egyéb okból szeretnék egy évvel késleltetni az iskolakezdést, az Oktatási Hivatalnál kérelmezhetik a visszatartást január 31-ig.

A Katona József Úti Óvodában a nagycsoportosok idén töltik be a hatodik életévüket, így iskolakötelesek lesznek. Korábban a szülők helyben kérvényezhették, hogy vizsgálják meg a szakemberek, az apróságok készek-e beülni az padba. Az új szabályozás értelmében viszont ezentúl közvetlenül az Oktatási Hivatalnál igényelhetik a halasztást. Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálatot, akiktől írásban a következő tájékoztatást kaptuk:

„Az oktatas.hu honlapon érhető el az az internetes felület, amelyen egy formanyomtatványon a kért adatok rögzíthetők, majd a kinyomtatott és aláírt vonalkódos adatlapot papírlapon, postai úton nyújthatja be a szülő(gyám). A postára adás utolsó napja: 2020. 01. 31. A cím, ahová a kérelem küldendő: Oktatási Hivatal, Budapest 1982. Célszerű a kérelemhez minden olyan dokumentumot csatolni, amely a döntéshozatal során releváns lehet, és alátámaszthatja a szülő kérelmét: orvosi, szakorvosi vélemények, korábbi szakértői vélemények, óvoda által kiadott fejlettségi vélemény, fejlesztő szakemberek pedagógiai véleménye stb.” - áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tájékoztatójában.

Nálunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Ózdi Tagintézményében végzik el azt a folyamatot, amellyel megállapítható, hogy a gyermek fejlettségi szintje megfelelő-e az általános iskolai követelményeknek. A szakemberek szerint nagy változásról egyébként nem beszélhetünk, csupán más lesz az eljárás rendje, és egy adott határidőhöz kötődik majd a kérelmek benyújtása.

Az iskolaérettségi vizsgálat során a sikeres tanulmányok lefolytatásához szükséges alapképességeket mérik. Először a szülői interjú történik meg, a gyermek életútjáról mozgás- és beszédfejlődéséről. Ezután a szakértő az alannyal kétszemélyes feladathelyzetben elvégzi a vizsgálatot. A tapasztalatokról a szülők szóbeli tájékoztatást kapnak, a döntést pedig az Oktatási Hivatal hozza meg.

Abban az esetben lehet kérelmezni a gyermek visszatartását, ha egyéni fejletlensége és saját helyzete alapján egyértelműen megállapítható, hogy fejlődése, iskolai életre való felkészülése szempontjából előnyösebb, ha további egy évig az óvodai nevelésben marad.


901_0_t 901_1_t 901_2_t 901_3_t
901_4_t 901_5_t 901_6_t 901_7_t
901_8_t 901_9_t
Vissza