Emelkedő árak2020. január 15. (szerda) 19:00 - Híreknews/8910_0_300.jpgHamarosan drágul a kenyér és a liszt. Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése miatt a malmok január végétől növelik a liszt árát. A pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint jelenleg a jövőre nézve nem látszanak, olyan tényezők, amik csökkenésre adnának okot.

Az év eleji béremelések, a gáz és a villamos energia, illetve az üzemanyagok drágulása. Szakértők szerint ezek is befolyásolják a sütőipari termékek árának növekedését nem csak a liszt árának emelése. Emellett közrejátszik a szakemberhiány, illetve olyan alapanyagok árának változása is, mint a csehországi tejpor, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül kilója. A malmok hamarosan 3-5 forinttal növelik a liszt árát, a pékségek pedig 10-15 százalékos drágulást terveznek.

„A mostani időkben megkezdődtek ezek az áremelések. Azt gondolom, hogy a legkésőbbi időpontok a január vége és február eleje, de természetesen minden vállalkozás maga dönti el, hogy emel-e, mikor emel, és ha emel, akkor mennyit. Ez úgy működik, hogy leülnek, kiszámolják, hogy mennyi a megnövekedett önköltségük, és ezt megpróbálják a vevők felé érvényesíteni” - mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Megkérdeztünk több helyi pékséget is, akiktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nem tudni, hogy ezek a folyamatok milyen hatással lesznek a környékbeli árakra. A városban élők véleménye is eltér a kenyér drágulását tekintően.

„Akkor is kell enni kenyeret, ha emelik, akár mennyibe is fog kerülni. Az én fiam boltos, tudom, hogy mindennek megy fel az ára sajnos. Meg kell szokni ezeket” - nyilatkozta Farkasné Boros Mária.

„Nekem ideális, jó az ár, nekem nem sok kenyér kell, de ahol nagy család van, ott bizony kell” - fogalmazott Gulyás Krisztina.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy bár előre nem lehet megmondani milyen irányba mozdulhatnak később az árak, jelenleg nem látszanak olyan tényezők, amik a csökkentésre adnának okot a jövőben.

A kép illusztráció.

Vissza