Ötvenezres manőver (képgalériával)2020. január 22. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/8932_0_300.jpgÖtvenezer forintra büntették az autóját megcsúsztató kocsi sofőrjét. A téli időszakban több autós faroltatja a járművét a közúti forgalomban, ami amellett, hogy szabálytalan, sokszor balesetveszélyes is lehet. Ugyanakkor hasznos tudás és tapasztalat is szerezhető a manőver elsajátításával, abban az esetben, ha a megfelelő helyen gyakoroljuk.

A téli időszak beköszöntével többször látni és hallani lehet, ahogy néhány sofőr megcsúsztatja az autóját, vagy ahogy a legtöbben nevezik: driftel. A csúszós, nyálkás úton sokan jó ötletnek tartják, hogy így hívják fel magukra a figyelmet. Egy ilyen manőver akár balesetveszélyes is lehet.

„Az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében kollégáim gyakrabban vonják intézkedés alá az olyan személyeket, akik körforgalmakban, vagy nagyobb bevásárlóközpontok parkolójában úgymond kapartatnak, vagy csúsztatják, faroltatják az autójukat. Itt ha kollégáim intézkedés alá vonják az elkövető személyt, akkor azt 5-től 50 ezerig terjedő pénzbírsággal sújtják, amit a helyszínen POS terminál segítségével be lehet fizetni, vagy ellene szabálysértési eljárást kezdeményeznek” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai nemrég egy ilyen intézkedés alkalmával büntettek meg egy sofőrt a maximális pénzbírsággal. Az esetről felvétel is készült, a közeli panelház ablakából videózta le egy ott élő. Ifj. Miksztai Zoltán elmondta, hogy az autóval való drifteléssel hasznos tudást és tapasztalatot is szerezhetünk, de hangsúlyozta, hogy ezt semmi esetre se a közúti forgalomban gyakoroljuk.

„Hasznos tud lenni, abban az esetben, ha ezt megfelelő helyen és időben teszi az ember és nem a közúton, ahol másokat veszélyeztet, esetleg önmagát sodorja veszélybe, testi épségét, anyagi kárt vagy bármi mást okozhat. Ezt kifejezetten olyan speciális helyen teszi, ahol erre felkészült szakemberek segítségét igénybe tudja venni. Maga a pálya az zárt, adott és minden körülmény megvan ahhoz, hogy ott senkinek semmi baja ne essen” - nyilatkozta ifj. Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola gépjárművezető-szakoktatója.

A gépjárművezető-szakoktató hozzátette, hogy a parkolókban, körforgalmakban azért is veszélyes csúsztatni a járművet, mert az ott található kövek, tárgyak könnyen felcsapódhatnak és balesetet okozhatnak.


932_0_t 932_1_t 932_2_t
Vissza