Kulturális gála (képgalériával)2020. január 23. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/8933_0_300.jpgGálaműsorral ünnepelték a Magyar Kultúra Napját az Olvasóban. Erről a jeles alkalomról városunkban is minden évben megemlékeznek. Idén is átadták a Művelődésért kitüntető díjat, amit kulturális aktivitás kategóriában ezúttal az Ózdi Képzőművészeti Egyesületnek ítéltek oda. Az est Gregor Bernadett produkciójával zárult.

A Himnusz dallamaival vette kezdetét a Magyar Kultúra Napján rendezett gálaműsor az Olvasóban. Ezt a jeles alkalmat 1989 óta minden esztendőben január 22-én ünnepeljük, és városunkban is évről évre megemlékeznek róla. A színházteremben először Riz Gábor országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a kultúráról, értékeink megőrzéséről.

„Amikor nagyjainkra emlékszünk, alkotóinkra, előadóinkra, akkor tiszteletet rovunk le előttük mindazért, amilyen teljesítményt ők nyújtottak. Különösen fontos a megbolydult világban a kultúra őrzése, és a kultúra vívmányainak, eredményeinek továbbadása, ápolása” - fogalmazott beszédében Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Ezt követően az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója szólt a megjelentekhez. Pappné Szalka Magdolna köszönetet mondott mindazoknak, akik Ózdon a kultúráért tesznek a mindennapokban.

„A magyar kultúráért felelősséggel tartozók tábora jelentős ma Ózdon is. Köszönet érte, erőfeszítéseikért. És köszönet valamennyi kollégámnak is, akik kellő elhivatottsággal szolgálnak a mindennapokon” - hangsúlyozta Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója.

Idén is átadták a Művelődésért kitüntető díjat, amellyel 2012 óta ismerik el azokat, akik sokat tesznek a kultúráért akár alkotóként, akár közvetítőként, támogatóként. Ezúttal kulturális aktivitás kategóriában az Ózdi Képzőművészeti Egyesület kapta meg az elismerést. Demes Ferenc helyi képzőművész A mag című alkotását Turiné Orosz Margit, az egyesület elnöke vette át, majd beszédében a köszönet szavai mellett ismertette tevékenységüket.

„Egyesületünk tizenhat éves aktív időszakra emlékezik vissza. Sok lelkes, tanult és amatőr képzőművész, szobrász, grafikus, festőművész alkotott, és alkot ma is a mi égiszünk alatt” - emelte ki Turiné Orosz Margit, az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke.

A díjazottakat, valamint a kultúráért dolgozókat Janiczak Dávid polgármester köszöntötte.

„Nekem általában, amikor a magyar kultúrára gondolok, inkább az ózdi kultúra jut eszembe. Azok jutnak eszembe, akik ezen a színpadon táncolnak. Akik ezen a színpadon mutatják be művészeti tevékenységüket. Akik verselnek, szavalnak, akik Ózdon verset írnak, akik hímeznek, festenek, rajzolnak. És mindenki más, aki a kultúrának az ózdi művelője” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A kultúra napi gálaműsor zárásaként az érdeklődők Karády Katalin-sanzonestet hallhattak. A sokak által ismert slágerek Gregor Bernadett tolmácsolásában csendültek fel.


933_0_t 933_1_t 933_2_t 933_3_t
933_4_t 933_5_t 933_6_t 933_7_t
933_8_t 933_9_t 933_10_t 933_11_t
933_12_t
Vissza