Társasházi felújítások (képgalériával)2020. január 23. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8936_0_300.jpgTöbb társasházat is felújítanak ebben az évben. Az ilyen típusú ingatlanok állapota ezt indokolttá is teszi, hiszen városszerte láthatunk elszürkült, hulló vakolatú lakóházakat. Ezek azon túl, hogy rontják a városképet, az épületek állagromlásának kezdődő jelei is. Jellemzően a házak külső homlokzata az, ami leginkább felújításra szorul.

Idén több társasházi lakóingatlant újítanak fel. Ezeknél elsősorban a külső kép változik majd, hiszen ilyenkor leggyakrabban a vakolat cseréjét, ezzel együtt pedig a falak szigetelését végzik el. A korszerűsítésnek ezek a formái jelentik a legnagyobb kiadást a társasház lakói számára, ezért nem mindegy, hogy a szükséges összeget milyen módon tudja előteremteni a közösség. A felújításokkal kapcsolatban a legritkább esetben fordul elő, hogy az ahhoz szükséges összeg már a munkálatok megkezdésekor rendelkezésre áll. Így felmerül a kérdés, milyen egyéb lehetőségei vannak a lakástulajdonosoknak.

„Az épületek alapból úgy készülnek, hogy a lakástakarékpénztár lejártával nemcsak a lakástakarékot, illetve az állami támogatást, ami ugye már most megszűnt sajnos felveszik, hanem ezzel kapcsolatos hitelt is felveszik, és így lettek kiszámolva, megtervezve ezek a felújítási munkák. Tehát a hitelt muszáj felvenni. Sajnos már ugye a lakástakarék állami támogatás része megszűnt, ezzel nagyon sok társasházat úgymond elütnek a külső homlokzat, tehát a nagyobb volumenű munkáktól, mert ez a hiány, ez a 30%, ez nagyon hiányzik” - mondta Angyal Béla, közös képviselő.

Az épületek külső képének megváltoztatásán túl szükség lehet még a fűtés korszerűsítésére, gépészeti felújításra, lépcsőházi nyílászárók cseréjére és a tetők szigetelésére is. Ezek ugyan némileg alacsonyabb összegekből is megoldhatók, de több társasházi közösség így is hitel felvételére kényszerül. Ilyen jellegű döntések előtt érdemes körültekintően eljárni és odafigyelni a közgyűlési határozatokra. Ezen kívül azt sem árt tudnunk, hogy a rendes gazdálkodás körét meghaladó esetekben mindig egyhangú határozat szükséges, amennyiben a Szervezeti és Működési Szabályzat másként nem rendelkezik.

„Azért itt nagyon oda kell figyelni ezeknek a számszerű dolgoknak a vállalására, mert a törvény alapvetően úgy rendelkezik, hogy ugyan a társasház az elsődleges az, aki helytáll ezekért a kötelezettségekért, de másodsorban mindig ott vannak a tulajdonostársak, akik tulajdoni hányaduk arányában felelnek ezekért a terhekért. Ettől ugyan eltérhet az adott társasháznak Szervezeti és Működési Szabályzata, de alapvetően tudni kell, hogy ha a társasház valami oknál fogva nem tudná a hitelt finanszírozni, visszafizetni, akkor mindig ott van háttérben a tulajdonostárs is egyszerű kezességgel, egy sortartásos kezességgel” - nyilatkozta Tamasikné dr. Török Valéria, ügyvéd.

Az ilyen döntések előtt tehát mindenképpen körültekintően kell eljárni, és hitel felvételekor több ajánlatot is bekérni. Ezen kívül az sem mindegy, ki végzi majd a felújítási, korszerűsítési munkálatokat. Ebben az esetben is érdemes több lehetőséget megvizsgálni, hiszen a végeredmény hosszú távra hatással lesz mind a társasház gazdálkodására, mind saját pénztárcánkra, és az sem mindegy, milyen képet mutat majd az a lakóház, mely életünk mindennapi színtere.


936_0_t 936_1_t 936_2_t 936_3_t
936_4_t 936_5_t 936_6_t 936_7_t
936_8_t 936_9_t 936_10_t
Vissza