Modern kompozíciók (képgalériával)2020. január 24. (péntek) 19:00 - Kultúranews/8938_0_300.jpgLakatos Mihály alkotásaiból nyílt kiállítás az Újváros Téri Általános Iskola aulájában. Az érdeklődők összesen tíz szobrot tekinthetnek meg, amelyek megmozgatják a fantáziát, és szinte mindegyik rendelkezik valamilyen mögöttes tartalommal is. A Modern kompozíciók címet viselő tárlaton Farkas Péter Barnabás mondott beszédet.

Diákok és pedagógusok gyűltek össze az Újváros Téri Általános Iskola aulájában csütörtök délután. Az intézmény ezúttal egy képzőművészeti kiállításnak ad otthont, a következő hetekben Lakatos Mihály tíz szobrát, kisplasztikáját láthatják itt az érdeklődők. A Modern kompozíciók címet viselő tárlatot Farkas Péter Barnabás nyitotta meg. Az alpolgármester korábban a múzeumban dolgozott együtt a képzőművésszel.

„Az alkotásaiban, témaválasztásában sokszor az egyéni filozófiája is megjelenik. Az ő szubjektív véleményét is kifejezi alkotásaiban. Nemcsak kisplasztikákban, hiszen nemcsak azokat készített, hanem közterületeken is megtalálhatóak alkotásai” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Lakatos Mihály már több évtizede foglalkozik a művészet ezen ágával. Azt mondja, elsősorban olyan alkotásokat igyekszik készíteni, amelyek megragadják, elgondolkodtatják a befogadót. Az egyszerűbb, egyértelműbb műveket ugyanis könnyen megérti a műkedvelő, ezért gyorsan átsiklik fölötte. Az ő munkái ugyanakkor hordoznak valamilyen mögöttes tartalmat, üzenetet. Van köztük, amely például a kohászatnál bekövetkezett baleset, valamint a kolontári vörösiszap-katasztrófa áldozatainak hivatott emléket állítani.

„Régen, amikor a kohászati üzemekben dolgoztam még, akkor nagyon sok apró fémhulladékból, ami kiment a szemétre, abból hajlítottam, hegesztgettem. Úgy jött olyan ötlet, hogy modern kompozíciókat készítek. Ez tovább fejlődött bennem, és amikor a múzeumhoz kerültem, ott tervezgetni is kellett installációkat, így tovább folytattam az egészet, fejlesztettem” - fogalmazott Lakatos Mihály, képzőművész.

A képzőművész néhány alkotását külön is ismertette. Az érdeklődő diákok és pedagógusok körbe állták, míg az adott kisplasztika üzenetéről és elkészítéséről beszélt nekik. A tárlat jelenleg is látható az iskolában.


938_0_t 938_1_t 938_2_t 938_3_t
938_4_t 938_5_t 938_6_t 938_7_t
938_8_t 938_9_t 938_10_t 938_11_t
938_12_t 938_13_t 938_14_t
Vissza