Influenzás megbetegedések (képgalériával)2020. január 24. (péntek) 19:00 - Egészségnews/8940_0_300.jpgTérségünkben még nem jellemző, azonban országos szinten jelentős mértékben emelkedett az influenzás megbetegedések száma. A múlt heti eredményekhez képest a napokban közel 30%-kal többen fordultak orvoshoz a betegség tüneteivel. A páciensek száma legnagyobb arányban a 15 és 34 év közötti fiatal felnőttek körében nőtt.

Magas láz, hidegrázás, torokfájás, köhögés. Ezek az influenza legjellemzőbb tünetei. Az országosan mért eredmények alapján az ilyen panaszokkal jelentkező páciensek száma jelentősen megemelkedett. Térségünket egyelőre még nem érte el ez a nagy mértékű növekedési hullám. Arra azonban számítani lehet, hogy itt is emelkedni fog az ilyen tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Ezért érdemes már most odafigyelni a megelőzésre fokozott C-vitamin bevitellel, illetve a védőoltás beadatásával.

„Minden lehetséges helyszínen szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy bármilyen krónikus betegségben szenved, van lehetőség a védőoltásra. Sajnos itt most elég alacsony a praxisnak az átoltottsága. Egy olyan 10% körül vagyunk. Tehát az ideális az lenne, hogy ha minél többen élnének a lehetőséggel és jelentkeznének, és igénybe vennék a térítésmentes védőoltást” - hangsúlyozta dr. Vámos Henrietta, háziorvos, reumatológus, üzemorvos.

A gyermekek esetében is fontos a megfelelő védekezés, hiszen ők a közösségben még inkább ki vannak téve a fertőzés veszélyeinek. Ezen kívül sok olyan betegség létezik, melynek tünetei nagyban hasonlítanak az influenzára, de ezek általában enyhébb lefolyásúak, ezért bármilyen ártatlannak is tűnnek, a szülőknek érdemes minél hamarabb orvoshoz vinni gyermeküket. Az influenza esetében ugyanis súlyos szövődmények alakulhatnak ki, melyeket már jóval nehezebb kezelni.

„A fejem is néha fáj, meg egyik reggel a tüdőm is fájt” - mondta Veres Dominik.

Sok családban tapasztalják, hogy először a gyermekek betegednek meg, majd kis idő múlva a szülőknél is jelentkezhetnek a tipikus tünetek.

„Két unokám Veresegyházán lakik, és ők influenzásak. Először a nagyobbik, a 11 éves lett influenzás, 40 fokos lázzal, amit nem lehetett csillapítani. Étvágya az volt, nem is köhögött, semmi más tünete nem volt, csak ez a nagyon-nagyon magas láz, amit szinte nem is lehetett levinni. Két nap után tudtuk, vagyis tudta az édesanyja csökkenteni” - nyilatkozta Vaszilandó Jánosné.

Több beteg szerint sokan a védőoltás beadatása ellenére is elkapják a betegséget. Azonban azt tudni kell, hogy a védettség kialakulásához idő kell.

„Egy téves szemléletet szeretnék szertefoszlatni. Sokan azt mondják, hogy bár beoltották influenza ellen őket, mégis megbetegedtek. Sőt, még betegebbek voltak, mint valaha. Ez nem felel meg a valóságnak, és általában két dolog áll a téves nézet hátterében. Az egyik, hogy körülbelül 14 nap, tehát két hét kell a védőoltás beadása és a védettség kialakulása között. És ha ez alatt a két hét alatt éri a fertőzés az illető személyt, akkor természetesen még nem védett az influenza ellen” - emelte ki dr. Csízi Zoltán, gyermekgyógyász főorvos.

A betegséggel kapcsolatban a legfontosabb mindenképpen az, hogy amennyiben módunkban áll, kerüljük a nagyobb közösségeket ebben az időszakban. Akik azonban ezt nem tudják megtenni, figyeljenek a fokozott vitaminbevitelre és a gyakori kézmosásra.


940_0_t 940_1_t
Vissza