Hamisított méz (képgalériával)2020. január 31. (péntek) 19:00 - Híreknews/8960_0_300.jpgMagyar akácmézet és spanyol narancsmézet is elő tudnak állítani ázsiai mézhamisítók. A laboratóriumi körülmények között gyártott hamis termékek összetételükben teljesen megegyeznek az méhek által készített valódival. A szintetikus termékek Európába való beáramlása ellen nehéz védekezni.

A technológiai fejlődés következtében ázsiai vegyészek tökéletesen le tudják másolni a magyar akácmézet is. Az előállítás kilónkénti költsége elenyésző ahhoz képest, amilyen áron az európai piacon megjelenik a hamisított termék. A profit mértéke a drogkereskedeleméhez hasonló, így nem csoda, hogy sokan nem érdekeltek a hamisítás felszámolásában.

„Hát, mi méhészek nem azt mondjuk, hogy méz, csak szirupnak hívjuk ezeket a kínai termékeket. Hát nagyon sokat hoznak be az Európai Unióba. Azt tudni kell, hogy Európa egy kis kontinens, nagyon sok ember lakja, és Európában nem lehet annyi mézet termelni, mint amennyi elég lenne az itt élő embereknek. Ezért mindenféleképp be kell hozni mézet. Na most, akik behozzák, azoknak a profit a leglényegesebb. És a 3 eurós méz helyett a 30 centeset hozzák be Kínából” - nyilatkozta Kovács István, méhész.

Ilyen alacsony összegből nem lehet mézet előállítani, ráadásul a méhészek nem is tudnak ezekkel az árakkal versenyezni. A magyar mézet leginkább már csak azért keresik, hogy azzal keverjék a szintetikusan előállított terméket. A méhészek ezért azt javasolják, hogy a fogyasztók igyekezzenek közvetlenül a termelőktől beszerezni ezt az egyébként rendkívül egészséges élelmiszert.

„Hát, végül is mindegyiknek megvan a különböző hatása. Ki, miért veszi. Az akác az nem kristályosodik. Azt azért szeretik jobbára az emberek. De a kristályosodás a méznek a természetes folyamatához tartozik hozzá. Tehát nem azért, mert cukorból van” - mondta Veres László, méhész.

A szintetikus hamisítványok ellen évek óta próbálnak fellépni a méhészek, ám eddig csak részeredményeket sikerült elérniük. Nagy István agrárminiszter javaslata azonban megoldást jelenthet, mely elsősorban szigorításokat tartalmaz a méz eredetének megjelölésével kapcsolatban. Kiemelte továbbá, hogy a méhészet ugyan kis ágazat, de stratégiai jelentőségű. Hiszen ha a méhészek tönkremennek, nincsenek méhek, nincs beporzás, akkor az élelmiszerek kétharmada is eltűnhet az áruházak polcairól.


960_0_t 960_1_t 960_2_t 960_3_t
960_4_t 960_5_t 960_6_t 960_7_t
960_8_t 960_9_t 960_10_t 960_11_t
960_12_t
Vissza