Értékes épületek (képgalériával)2020. január 31. (péntek) 19:00 - Kultúranews/8962_0_300.jpgVannak még kiemelten értékes épületek az egykori gyár területén – ez derült ki ma délután a Digitális Erőműben tartott előadásból. Egyúttal egy kiállítás is nyílt, amely bemutatja azokat objektumokat – szám szerint száztíz darabot –, amelyeket még tavaly nyáron egy örökségvédelmi táborban résztvevő építészhallgatók térképeztek fel.

Az egykori Ózdi Kohászati Üzemek területén található épületeket négy színnel jelölték: sötét rózsaszínben pompáznak az örökségvédelmi szempontból kiemelten értékes épületek, fehérben pedig a nem értékesek. Ez is része annak a kiállításnak, amely ma délután nyílt meg a Digitális Erőműben, és amelyet a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatói prezentáltak.

„Már a nyári felmérés alatt is nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a teljes gyárterület teljesen fel legyen mérve, az összes épületet megvizsgálták, és most az utóbbi fél évben pedig ennek a felmérésnek a feldolgozása zajlott. Fotódokumentáció, film, rajz és rajzi dokumentáció formájában lett lerögzítve ez a munka” - mondta Csontos Györgyi DLA, építész.

A munka nem volt egyszerű, hiszen tavaly nyáron itt mindössze négy napjuk volt feltérképezni a gyárat, utána pedig egy fél évbe telt, mire elkészült a kiállítás anyaga.

„Miután beazonosítottuk, hogy hány épület van a területen, csoportokra oszlottunk, és így szétosztva el tudtuk végezni a feladatot, hogy ki melyik épületet mérje fel, és ezáltal hatékonyan lehetett így dolgozni. Megbeszéltük, hogy milyen szempontok alapján végezzük a mérést. És miután elkészült a mérési állomány, mindenki a csoportjaiban felmért épületeket feldolgozta” - nyilatkozta Hornperger Arnold, harmadéves építészhallgató.

A megnyitó után tartott előadáson kiderült, hogy tíz olyan objektum található az egykori gyár területén, amelyek kiemelten értékesek örökségvédelmi szempontból. Ilyenek például a Gyári Uszoda és az Acélműcsarnok, vagy például a már felújított Erőmű és Fúvógépház, azaz a Digitális Erőmű és a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark épületei. Ezek jellemzően a századfordulóról származó, az építészeti karaktereket leginkább tartó épületek. Emellett további harminchetet soroltak értékes kategóriába. A program végén két hallgató ismertetett egy pályázati tervet, amely a gyárnak, valamint a lebontott Gyár úti kéménysornak állít emléket.


962_0_t 962_1_t 962_2_t 962_3_t
962_4_t 962_5_t 962_6_t 962_7_t
962_8_t 962_9_t 962_10_t 962_11_t
962_12_t 962_13_t 962_14_t 962_15_t
962_16_t
Vissza