Töretlen népszerűség (képgalériával)2020. február 2. (vasárnap) 12:31 - Egyháznews/8964_0_300.jpgIsmét disznótort tartottak az Ózdi Görögkatolikus Parókián. A programnak már hagyománya van, hiszen negyedik esztendeje gyűlik össze az egyházközösség apraja-nagyja a jeles alkalomra. A tervek szerint a jövőben is folytatják majd a kezdeményezést, hogy ezzel is lehetőséget teremtsenek a közös időtöltésre.

Nagy volt a sürgés-forgás az Ózdi Görögkatolikus Parókián, hiszen ismét disznótorra invitálták meg a híveket. Az összeszokott csapat alig néhány óra alatt feldolgozta a mintegy száznyolcvan kilós állatot. Ilyenkor mindenkinek megvan a saját feladata. Ki a hús darálásában, ki pedig a zsír és tepertő elkészítésében vesz részt.
 
„Talán a program sikerességét az a hagyomány adja, ami minden egyes család életében megvolt évszázadokon keresztül. Egy közösségnek, egy családnak az életében akkor, amikor összejöttek, és egy disznót levágtak, mindig nagy esemény volt. A mi nagy családunkban, közösségünkben is fontos esemény mikor összejövünk, egész nap együtt vagyunk reggeltől késő estig. A közös munkálkodásunk végén a közös gyümölcsét is tudjuk majd élvezni” - emelte ki Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Nem csak az udvaron, a konyhában is szorgos kezek munkálkodtak. Az asszonyok közös erővel aprították fel a savanyúságot a toroskáposztához és több tűzhelyen készültek egyszerre finomságok.

„Reggel vérrel kezdünk, tehát sült vérrel. Aztán a húslevest tesszük oda, ahhoz kell a legtöbb idő. Majd toroskáposztát készítünk kint egy üstben, végül vacsorára hurkát és kolbászt sütünk” - mondta Füleki Antalné.

A programra elfogadta a meghívást dr. Csuzda Gábor területi képviselő és Riz Gábor országgyűlési képviselő is. Az esemény népszerűségét jól mutatja, hogy az egyházközösség tagjai mennyire aktívan vesznek részt a különböző munkálatokban. Ennek megfelelően a tervek szerint a hagyományt jövőre is folytatják.


964_0_t 964_1_t 964_2_t 964_3_t
964_4_t 964_5_t 964_6_t 964_7_t
964_8_t 964_9_t

 

Vissza