Félévi értékelés (képgalériával)2020. február 3. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/8966_0_300.jpgÓzdon is több száz általános- és középiskolás diák vette át félévi bizonyítványát múlt pénteken. Köztük sok olyan elsős tanuló, akik számára ez az első komplex értékelés. Ők, illetve a 2. osztályosok ezt szövegesen kapják kézhez, míg a 3-8. osztályosok, illetve a középiskolások érdemjegy formájában.

Évről-évre izgalommal teli várakozás előzi meg a diákok körében a félévi értékelések kézhezvételét. Sokan jobb eredményt vártak, de olyanok is akadtak, akik rosszabb jegyekre számítottak félévkor. A digitális napló korábbi bevezetésével lehetővé vált, hogy a gyermek teljesítménye elektronikus úton, egész évben elérhető legyen. Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola e mellett nyomtatott formában is a szülők rendelkezésére bocsátja a dokumentumot, továbbá segítséget nyújtanak azoknak a szülőknek, akik nem rendelkeznek internettel.

„Azon szülők részére, akik nem férnek hozzá internet segítségével a Kréta naplóhoz, lehetőséget tudunk biztosítani, hogyha bejönnek az intézménybe. A kollégák segítenek nekik megtekinteni a naplót, illetve hogyha belépéssel kapcsolatos problémáik vannak, akkor azokat is szoktuk orvosolni” - mondta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

A diákok számára is nagy segítség a féléves értékelés, hiszen annak egyrészt figyelmeztető, másrészt biztató funkciója is van. Így jól látható belőle, hogy melyek azok a tantárgyak, melyekből még javítani kell az év további részében. A felső tagozatosoknál a félévi eredmények pedig a továbbtanulás szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak, és sokan már jóval a pályaválasztás előtt tudják, mik szeretnének lenni.

„Az állatorvos azért, mert így sok állatnak ugye, nagyon szeretem az állatokat, és így tudnék segíteni nekik. A tanár pedig azért, mert szeretnék tanítani, és látom a tanárokat, hogy nekik tetszik, és nekem is tetszik. Tudunk segíteni embereknek, hogyha ezt a szakmát választjuk” - nyilatkozta Demjén Mirjam Tamara, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola tanulója.

Az iskolában az érdemjegyek mellett a sport is fontos szerepet tölthet be pályaválasztásnál. Vannak olyan diákok, akik éppen ezért választanak egy adott szakmát.

„A József Attila Gimnáziumba szeretnék menni, katona szakra, ugyanis én sportos lány vagyok. Súlyemelés, boksz megy, elég jó eredményeket értem el apukám által” - emelte ki Szőcs Bernadett, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola tanulója.

A félévi értékelés időszaka általában megviseli a diákokat, hiszen több hónapnyi munkájuk eredményét kapják ilyenkor kézhez. A nyolcadikosoknál és a középiskolák végzőseinél pedig a továbbtanulás miatt az érdemjegyeknek még nagyobb a jelentősége. Az azonban talán megnyugtató lehet a számukra, hogy a tanév hátralévő részében még bőven van lehetőség a javításra.


966_0_t 966_1_t 966_2_t 966_3_t
966_4_t 966_5_t 966_6_t 966_7_t
966_8_t 966_9_t 966_10_t 966_11_t
Vissza