Biztonságos internethasználat2020. február 5. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/8973_0_300.jpgMa van a „Biztonságos Internet Nap”-ja. Ebből az alkalomból az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai a Vasvár Úti Általános Iskola ötödik osztályosainak tartottak előadást. Az egyenruhások minden évben igyekeznek felhívni a tanulók figyelmét az internet veszélyeire.

A Vasvár Úti Általános Iskola ötödikesei hallgathatták meg az ózdi rendőrség biztonságos internethasználattal kapcsolatos előadását. Az oktatási anyagokkal is színesített program segítségével az egyenruhások szeretnék elérni, hogy a leginkább érintett korosztály felkészült legyen a világháló használatából eredő veszélyekkel szemben. Természetesen azonban nem csak ebben, hanem egyéb témákban is segítséget nyújtanak az oktatási intézményeknek.

„A rendőrség részéről folyamatosan kapunk tájékoztatást a gyerekek részére. Évente egyszer-kétszer rendőr megjelenik az iskolánkban, és osztályfőnöki órán tájékoztatja a gyerekeket közlekedési, bűnmegelőzési és drogprevenciós programokról” - mondta Szabó László, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a legtöbb probléma az okostelefonok használatával van. Ők, jogszabályi lehetőségeikhez mérten igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az eszközök használata ne zavarja a tanórák menetét. A legnagyobb probléma nem is az iskolában, sokkal inkább a gyerekek otthoni internethasználata során jelentkezik. Az esemény egyébként interaktív módon zajlott, vagyis a diákok aktív résztvevői lehettek a rendhagyó órának.

„Felhívom a lakosság figyelmét, különös tekintettel az iskolás korú gyermekek, 18. életévét betöltött fiatal felnőttek figyelmét az internet veszélyeire. Semmiképpen ne posztoljunk olyan információt saját magunkról, családtagunkról, hogy mondjuk el fogunk utazni otthonról. Otthon marad a lakás őrizetlenül, vagy éppen nagy értékű készpénzt nyertünk, autóvásárlás előtt vagyunk, mert ezt a csalók rendszerint ki szokták használni” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A hivatalvezető elmondta, hogy a gyerekek internetezési szokásaival kapcsolatban az a tapasztalat, hogy azt a figyelmeztetések ellenére sem használják kellő körültekintéssel. Az is nagy probléma, hogy sok fiatalkorú regisztrál a közösségi oldalakon, holott ezt csak a 18. életév betöltése után tehetné meg. Végül hozzátette, hogy amennyiben valaki internetes zaklatás áldozatává válik, azonnal forduljon a rendőrhatósághoz.

Vissza