Szeles napok (képgalériával)2020. február 6. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8977_0_300.jpgNem okozott jelentős károkat az elmúlt napok időjárása Ózdon. A helyi lánglovagoknak inkább városunkon kívül akadt dolguk a szél miatt, nagyobb probléma, hogy már most elkezdődtek a szárazfűtüzek a környéken. Az Ózdi Városüzemeltető Intézményhez sem érkezett fakidőlés miatt bejelentés, ők csupán a szokásos gallyazási, ritkítási munkálatokat végzik.

Kedden és szerdán városunkban is igen erős szél volt tapasztalható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztető előrejelzést adott ki, amely hazánk egész területére kiterjedt. Bár térségünk a domborzati viszonyok miatt szerencsésebb helyzetben van, azért nálunk is produkált szokatlan látványt az időjárás. Ilyen volt például Hódoscsépányon a csatornázó munkások részére kihelyezett nyilvános illemhely, amely a környéken élők elmondása szerint az erős lökések miatt landolt majdnem a feje tetején az árokban. A Vasvár úton található volt Béke szálló épülete is tovább amortizálódott. A huzat miatt további ablakok törtek ki, és üvegdarabok hullottak a földre, amely akár balesetveszélyes is lehet. Az ózdi tűzoltóknak is több dolguk akadt. Működési területük igen nagy, így Sajómercsétől Borsodnádasdon keresztül Gömörszőlősig több helyre kellett vonulniuk. A Katona József útra is, ahol egy fenyőfa ágainak leszakadása okozott riadalmat, így itt is intézkedtek a lánglovagok.

„Az elmúlt napok szeles időjárása az évszaknak, illetve a hónapnak nem megfelelő intenzitású káresetszámot produkált. A beavatkozásaink jelentős többsége a szél okozott kár miatt volt. Ez gyakorlatilag fakidőlést, fának a meglazulását, illetve a gyökerének a felszakadását jelentette. Ahol az egységeink szinte minden esetben motoros láncfűrésszel és gépezetes tolólétrával avatkoztak be” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Tőkés Tamás hozzátette, hogy már most több helyszínen volt szárazfűtűz, amely erre az időszakra egyébként nem jellemző, és aggodalomra ad okot. A Bolyki főúton az egyik lakóépületről a vakolatot is lefújta a szél, aminek nyomai még ma is látszottak. A faldarabok a járdán és a ház környékén a fűben hevertek. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársaihoz tegnap csupán egy jelzés érkezett gallyleszakadás miatt a Petőfi útról, amelyet végül a lakók maguk oldottak meg.

„Arra számítottunk, hogy a viharos szél kapcsán majd több bejelentést fogunk kapni, illetve a letört gallyak miatt. Ma reggel végig jártuk a várost, nem tapasztaltunk különösebb gallyleszakadást, csupán kisebb ágak vannak szanaszét a városban, ami letört, de különösebb eseményről nem kaptunk bejelentést. Fakidőlésről, vagy hogy nagyobb ág leszakadt volna arról nem volt bejelentés” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Ma Szentsimonban is végeztek munkálatokat az egyik mellékutcában. Ritkítás miatt számos kérés érkezik feléjük minden évben. Bóta József elmondta, hogy az intézmény nemrég beszerzett egy emelőkosaras gépjárművet, amely jelentősen megkönnyíti a dolgukat ilyen tekintetben, hiszen gyorsabban tudnak reagálni az eseményekre, ugyanis így nincs szükség külső vállalkozó bevonására.


977_0_t 977_1_t 977_2_t 977_3_t
977_4_t 977_5_t 977_6_t 977_7_t
977_8_t 977_9_t 977_10_t 977_11_t
977_12_t 977_13_t
Vissza