Nyelvtanulás külföldön (képgalériával)2020. február 6. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8980_0_300.jpgA hazai költségvetésből finanszírozott Külföldi Nyelvtanulási Program részleteiről tudhattak meg információkat középiskolások ma délelőtt a Digitális Erőműben. Az állam által ingyenesen nyújtott lehetőségről Bartos Mónika országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszélt a diákoknak.

Nemcsak városunkból, hanem Putnokról és Kazincbarcikáról is érkeztek diákok a Digitális Erőműbe. A rendezvénynek köszönhetően közel százötvenen szerezhettek hasznos információkat a külföldi nyelvtanulásról, és annak részleteiről. A tanulók közül sokan élnének is a lehetőséggel, a legtöbben pedig már a célországot is kiválasztották. A programra egyébként február közepétől lehet jelentkezni elektronikus formában a www.knyp.hu internetes oldalon.

„Hát szeretnék olyan környezetben is megismerkedni az angol nyelvvel, és hát szerintem azért sokat tanulhatunk úgy, hogy ott élünk pár hetet velük, és a nyelvet is jobban megismerhetjük” - mondta Tóth Gréta, az Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója.

A program egyébként ebben a tanévben indult el, amelyre azok a 9-11. évfolyamos diákok pályázhatnak, akik nappali tagozatos gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben vesznek részt.

„Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon jó kezdeményezés a kormány részéről. Az, hogy a magyar állam elég komoly támogatást nyújt a fiataloknak ahhoz, hogy két hetet idegen nyelvi környezetben tölthessenek, és ott az általuk tanult nyelvet gyakorolhassák. Ennél nagyobb lehetőséggel nem fognak találkozni. Ha a támogatás összegét nézzük, összegszerűségében, így több mint 600 ezer forintos támogatásról is beszélhetünk” - hangsúlyozta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Pályázni egyébként angol, német, francia és kínai nyelvekre lehet, a célországok közt pedig az Egyesült Királyság, Írország, Ausztria, Franciaország, Németország, Málta és Kína szerepel. Az összeg pedig, amit a diákok kaphatnak, fedezi minden költségüket.

„Minden fiatal, aki jelentkezik, és nyertes lesz ebben az ösztöndíj programban, 2000 eurós ösztöndíjat kap, amiből körülbelül 1500 euró az, ami a külföldi nyelvi csomagot fedezi. Ebben van a délelőtti nyelviskolai program, a délutáni kulturális foglalkozások, programok, a hétvégi kirándulás. És ugyanígy a nyelviskolai csomag tartalmazza a szállást, az ellátást, valamint a transzfert az adott repülőtérről, illetve vasútállomásról” - emelte ki Bartos Mónika, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A sikeres pályázók részére a program a biztosítást is fedezi, illetve némi zsebpénzt is tartalmaz a csomag, amelyre jelentkezni egyénileg és csoportosan is lehet.

„Igazság szerint egész Európát be akarom járni, mert én szeretek utazni, meg aztán kell az angol nyelv hozzá, és azt várom, hogy minél többet tudjak meg angolul” - nyilatkozta Bárdos Dániel, az Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója.

A program iránt komoly az érdeklődés a Szakképzési Centrum intézményein belül, ahonnan jelenleg három középiskolából pályázhatnak. Így összesen több mint 100 diák készül külföldre ebben a tanévben.


980_0_t 980_1_t 980_2_t 980_3_t
980_4_t 980_5_t 980_6_t 980_7_t
980_8_t 980_9_t
Vissza