Ütős hangszerek (képgalériával)2020. február 11. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8994_0_300.jpgAz ősembertől napjainkig címmel adott koncertet a Talamba Ütőegyüttes az Olvasóban. Az interaktív ötvenperces előadás az ütőhangszerek rendkívüli sokszínűségét mutatta meg az érdeklődőknek. A főként az ifjúságot megcélzó produkcióra az idősebb korosztályból is többen kíváncsiak voltak.

A Talamba Ütőegyüttes immár húszéves múltra tekint vissza. A debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán alakult 1999-ben. A négytagú zenekar már nem első alkalommal koncertezik városunkban. Most Az ősembertől napjainkig címet viselő előadással érkeztek az Olvasó nagytermébe.

„Ütőhangszereken fogunk játszani, ezért tényleg az afrikai, latin-amerikai, távol-keleti, illetve egy picit az európai zenébe is megpróbálunk betekintést mutatni a gyerekeknek. Tehát inkább a tradicionális zenei oldalunkat fogjuk ma megmutatni. Emellett különleges hangszereket hoztunk magunkkal, mint steel drumot a Karib-térségből, illetve óceán dobot Hawaii-ról. Tehát ilyen utazással kapcsolatos élményt szeretnénk szerezni a gyerekeknek” - mondta Zombor Levente, a Talamba Ütőegyüttes vezetője.

Az ősembertől napjainkig címet viselő ötvenperces előadás az ütőhangszerek rendkívüli sokszínűségét mutatta meg. A főként ifjúsági előadás alkalmával a fiatalok játékos keretek közt ismerkedhettek meg a zenével, interaktív formában. A közönség soraiban a fiatalok mellett nagy számban képviseltette magát az idősebb korosztály, de olyan is volt, aki nem elsőként hallotta az együttest élőben.

„Két éve zongorázok, először is ezért vagyok itt, mert érdekel a zene, illetve mert növendék vagyok” - nyilatkozta Váradi Barta Kloé.

„Különleges, és több kultúrának a zenéjét meg tudjuk ismerni, úgy mint azt hiszem a dél-amerikai, vagy afrikai zene, szóval nekem nagyon tetszett, és még bevonják a nézőket is, hogy együtt énekeljünk, vagy részt vegyünk a műsorokban. Szóval nagyon tetszett, hogy őszinte legyek” - fogalmazott Demes Gézáné.

Zombor Levente, a Talamba Ütőegyüttes vezetője elmondta, hogy a zenetudósok szerint közel ötezerféle ütőhangszer létezik, amiből ők egy nagyobb koncert alkalmával akár 300-400-at is megszólaltatnak. Városunkba most körülbelül ötvenet hoztak, amelyekkel számos érdekes dalt előadhattak az ózdi közönségnek.


994_0_t 994_1_t 994_2_t 994_3_t
994_4_t 994_5_t 994_6_t 994_7_t
994_8_t 994_9_t 994_10_t 994_11_t
994_12_t 994_13_t
Vissza