Vidd vissza! (képgalériával)2020. február 12. (szerda) 19:00 - Városnews/8996_0_300.jpgEgyre több lejárt gyógyszert ad le a patikákban a lakosság, és városunkra is jellemző ez a tendencia. 2019-ben több mint 11 százalékkal nőtt a Magyarországon begyűjtött ilyen jellegű veszélyes hulladék mennyisége. Az ózdi gyógyszertárakban is megtalálhatóak az erre rendszeresített gyűjtőedények.

Tavaly kicsivel több mint 340 tonna lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszert semmisítettek meg Magyarországon, míg egy évvel korábban 305 tonnát. A statisztika szerint az ezzel foglalkozó vállalat 2005 óta 3300 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be, és a volumen évről évre nő, sőt a kezdetek óta megduplázódott. A 2019-es mennyiség pedig egyenesen csúcsot döntött. Városunk minden gyógyszertárában találkozhatunk a már nem használt készítmények gyűjtésére szolgáló dobozzal.

„Mi is azt tapasztaljuk gyógyszertárunkban, hogy valóban növekedett a lejárt, már nem szükséges gyógyszerek visszahozatalának a kedve, fogalmazzunk így. Ez köszönhető annak, hogy az emberek egyre környezettudatosabbak, vigyáznak a környezetükre. Ez valóban fontos, hogy a gyógyszertárba hozzák vissza a lejárt gyógyszereket, vagy akkor is, ha már nincs rá szükség. Ne terheljük ezzel a környezetet, ne kerüljön bele a talajvízbe, szennyvízbe. Egy erre szakosodott cég gyűjti össze, és viszi el tőlünk ezeket az egyébként veszélyes hulladéknak számító gyógyszereket. Egy speciális égetőben semmisítik meg ezeket a már selejtnek számító készítményeket” - mondta dr. Szűcs Tamás, szakgyógyszerész, gyógyszertárvezető.

Dr. Szűcs Tamás arról is beszélt, hogy ennek költsége kizárólag a gyógyszergyártó vállalatot terheli. Tőlük havi szinten hozzávetőleg száz kilót szállítanak el. A szakgyógyszerész azt mondja, hogy több oka is lehet, hogy valakinek már nincs szüksége egy-egy készítményre. Például, ha az illetőnek terápiaváltásra van szüksége allergia miatt. Ebben az esetben nem biztos, hogy már lejárt a gyógyszer, ettől függetlenül is be lehet hozni hozzájuk. Ellenpélda is akad.

„Nem szoktunk visszahozni gyógyszert, mert azokat szoktuk csak kiváltani, amelyekre szükségünk van, és az el is fogy” - nyilatkozta Kovács Lászlóné.

Az otthon tartott gyógyszerkészletet érdemes időről időre átvizsgálni, és mielőbb megszabadulni azoktól, amelyeket már nem használunk. Az úgynevezett zöld konténerek országosan több mint 4100 helyen megtalálhatóak. A megtelt edényeket egy budapesti telephelyre szállítják, ahol mérlegelik és tömörítik őket, majd átadják a dorogi vagy a győri hulladékégetőnek.


996_0_t 996_1_t 996_2_t 996_3_t
996_4_t 996_5_t
Vissza