Éteren keresztül (képgalériával)2020. március 18. (szerda) 19:00 - Egyháznews/9120_0_300.jpgNincsenek közös istentiszteletek, bibliaórák a legtöbb felekezetnél a kialakult helyzet miatt. A híveket arra kérik, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, azonban a templomok továbbra is nyitva tartanak előttük. Városunk egyházi vezetői közösségi oldalaikon keresztül üzennek az embereknek: próbálják nyugalomban tölteni mindennapjaikat.

Szőke Gábor plébánossal ezentúl leginkább Facebook-közvetítés formájában találkozhatnak majd a hívek. Március 17-től ugyanis az Egri Főegyházmegye elrendelte a nyilvános szentmisék, egyéb templomi szertartások, ájtatosságok szüneteltetését. Az intézkedést a járvány terjedésének megelőzése érdekében hozták, azonban a templomok továbbra is nyitva tartanak azok előtt a látogatók előtt, akik szükségét érzik az ilyenfajta csendnek. Szőke Gábor plébános azt mondja, hozzá kell szokni az új helyzethez, de az élet nem áll meg. A feltételeket megteremtették ahhoz, hogy online közvetítsék a különféle templomi szertartásokat, és a sztereotípiákkal ellentétben az idősek jelentős része használja is a számítástechnikai eszközöket.

„Ezt csak mi gondoljuk, hogy nagyon sok olyan, idősebb hívőnk van a padok között elbújván, akik nem tudják jól és biztonsággal használni az internetet, a Facebookot. Egy-egy teaparti alkalmával döbbentem meg azon, hogy mennyire képben vannak, mennyire naprakész információkkal rendelkeznek az interneten keresztül. Használják a Facebook-rendszert, a levelezést gyerekekkel, tehát számomra is megdöbbentő volt, hogy mennyire jól és készen tudják használni azt, amit ez a világ készen odatesz számunkra” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Így tehát meghatározott időpontokban, hétfőtől szombatig délután 4 órától, vasárnap pedig délelőtt 10 órától élő videó formájában kapcsolódhatnak be a hívek a liturgiába. Mischinger Ferenc plébánostól azt az információt kaptuk, hogy a határozatnak megfelelően az Ív úti templomban sem lesznek nyilvános alkalmak. Természetesen más felekezetek számára is hoztak már megelőző intézkedéseket, a séma a református és az evangélikus egyházközségekben is megegyezik. Mindenféle közösségi eseményt beszüntetnek, legyen szó bibliaóráról vagy istentiszteletről, de van egy kivétel.

„Vannak olyan dolgok az életben, és itt is, amit nem tudunk befolyásolni. Tehát az élet, vírus ide vagy oda, tovább megy. És ennek van egy szomorú oldala is, hogyha valaki meghal a közeljövőben, tehát elhunytról van szó, akkor arra nézve az egyház azt a rendelkezést adta ki, hogy természetesen meg lehet, és meg kell tartani a temetést. Lehetőleg csak a szűk család vegyen rajta részt, tehát hívjuk fel a családok figyelmét erre, hogy szűk körben történjen a temetés, és mi, lelkipásztorok legyünk elérhetőek a családok számára” - emelte ki Csikainé Mihalik Éva, református lelkész.

Tóth Melinda evangélikus lelkész tájékoztatása szerint a hívek az ő saját közösségi oldalán érhetnek majd el 5-10 perces videókat. Bodnár Dániel görögkatolikus parókus délelőtt kérdésünkre elmondta, hogy ma még tartanak előszenteltek liturgiáját, azonban felsőbb körökben egyelőre nem született korlátozó intézkedés a nyilvános alkalmakra vonatkozóan.


120_0_t 120_1_t 120_2_t 120_3_t
120_4_t
Vissza