Terepen dolgoznak (képgalériával)2020. május 14. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9292_0_300.jpgÚjabb szakaszához ért az ebsegítő program. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a jövő héttől a lakosság által korábban benyújtott ebösszeíró nyomtatványokat ellenőrzik, valamint a kutyatartás körülményeit is vizsgálni fogják. A beérkezett adatokat, tapasztalatokat adatbázisban rögzítik. Hosszútávú cél a kóbor kutyák számának csökkentése városunkban.

Áprilisban már folyamatban volt az ebsegítők oktatása. A résztvevők az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél sajátították el azt a tudást, amely segítheti őket az állatvédelem területén. A program az ebrendészeti stratégia egyik eleme, amelynek fontos célja a kóbor kutyák számának csökkentése városunkban. A program új szakaszához érkezett, bár még a vizsgaidőszak zajlik, de néhány munkatárs már megkezdte az úgynevezett terepmunkát is. Ma néhányuknak a Zrínyi úton kellett feladatot ellátniuk.

„A lakosság által benyújtott ebösszeíró adatlapokat fogják ellenőrizni. Az oltási kis könyvvel összenézik, illetve a kutyatartás körülményeit fogják megvizsgálni. Erről természetesen egy adatbázis is fogunk vezetni. Ez tehát kommunikáció a lakosság és az intézmény között. Ez a lényege a dolognak” - mondta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.

A legutóbbi ebösszeírás során közel 1500 darab adatlap érkezett az intézményhez. Ezeket átvizsgálták, akiknél pontatlanságot találtak, és fel volt tüntetve a mobil vagy vezetékes számuk, azokkal telefonos úton egyeztettek. Más esetekben személyesen keresik fel az érintetteket a későbbiekben. Fazekas Eszterhez és családjához Zrínyi úti otthonukba látogattak el az ebsegítők. A fiatal anyuka azt mondja, három kutyusuk is van. Déna kettő, Liza nyolc éves, a család legfiatalabb tagja, akit két hónapja fogadtak örökbe az ebtelepről pedig három hónap körüli. Nekik minden papírjuk rendben van. Az utcán csellengő négylábúakkal néha nekik is meggyűlik a bajuk.

„Elég gyakran szoktam éjszaka arra ébredni, hogy itt sétálgatnak a kóbor kutyák, de ez jellemző napközben is. Ez a saját kutyáinkat is zavarja és a szomszédokét is. A chip megléte és az ebösszeírás is segítheti a kóbor kutyák problémáját, így talán hazatalálhatnak ők is könnyebben” - nyilatkozta Fazekas Eszter.

A felelős állattartáshoz az is hozzá tartozik, hogy megakadályozzuk kedvenceinknek, hogy kiszabaduljanak udvarunkról, ők ezért mindent meg is tesznek, például a kerítés megfelelő megerősítésével. Tekintve, hogy Déna igencsak ugrálós fajta. A következő időszakban az ebsegítő munkatársak igyekeznek mindenkivel egyeztetni, ha valaki egyáltalán nem adta le az ebösszeírás során adatlapját, akkor sincs probléma, ez büntetést, vagy szankciót nem von maga után. A nyomtatványt az ÓVI munkatársával közösen, az oltási kis könyv alapján is kitölthetik majd a gazdák.


292_0_t 292_1_t 292_2_t 292_3_t
292_4_t 292_5_t 292_6_t 292_7_t
292_8_t 292_9_t 292_10_t
Vissza