Óvodák és bölcsődék2020. május 21. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9314_0_300.jpgAz óvodák és bölcsődék is újra megnyitnak hétfőtől – jelentette be Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Ennek értelmében városunk intézményei is a szokásos rendre állnak vissza, azonban pár járványügyi előírást továbbra is be kell tartani. A Nemzeti Népegészségügyi Központ emellett az éjjeli menedékhellyel kapcsolatos kijárási korlátozást is feloldotta.

Az óvodák és bölcsődék bezárásáról március közepén döntött városunk vezetése, még a kormány rendelete előtt. Tegnap Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára jelentette be, hogy ezek az intézmények hétfőtől újra kinyithatnak. Ennek értelmében városunk két bölcsődéje és szinte valamennyi óvodája is a szokásos rendre áll vissza.

„Az óvodák és bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. A nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le, erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell” - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Az intézmények kinyitásáról egy módszertani ajánlást is kiadtak. E szerint bizonyos egészségügyi szempontokat be kell tartani, amelyek a bölcsődék mellett az óvodákra is igazak.

„Csak egészséges gyerek tartózkodhat a bölcsődében, erről a szülőknek minden reggel nyilatkozni kell. Ezek a nyilatkozatok az átadóhelyiségében megtalálhatóak. Ott kell lenyilatkozni a szülőknek, illetve a másfél méteres távolságot az öltözőkben be kell tartani, tehát egyszerre csak két gyermek tartózkodhat, egy-egy gyerekkel csak egy szülő mehet be, a szülőknek maszkot kell viselni, és fontos, hogy a kézfertőtlenítést a gyermek és a szülő részéről is meg kell tenni” - emelte ki Bányai Zsuzsanna, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ emellett az éjjeli menedékhellyel kapcsolatos kijárási korlátozást is feloldotta. Ennek értelmében az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény menedékhelye a korábbi megszokott rend szerint működik tovább. Mostantól tehát az ellátottak reggel elhagyhatják az intézményt. Emellett az elmúlt időre biztosított plusz szolgáltatás is megszűnik, így például a napi meleg étel osztása. A hajléktalanok egyébként távozáskor maszkot is kaptak, illetve felhívták a figyelmüket a megelőzés egyes módszereire.

Vissza